Rozenburg neemt afscheid van wijkmanager

Algemeen
Ronald Bijnaar voor zijn voordeur, toen hij de Henk Nekrui Award met bloemen thuisbezorgd kreeg.
Ronald Bijnaar voor zijn voordeur, toen hij de Henk Nekrui Award met bloemen thuisbezorgd kreeg. ((Foto: PR.))

Salarisverhoging krijgt hij niet, wel wordt zijn werkgebied tweemaal zo groot. Pendrecht en Zuidwijk tellen samen bijna 25.000 inwoners, het dubbele van Rozenburg. Ook daar wordt hij wijkmanager.

Door Kor Kegel

Ronald Bijnaar verlaat Rozenburg na vier jaar, tot spijt van de leden van de gebiedscommissie. Hij heeft ze allen persoonlijk op de hoogte gesteld. “Ik vertrek nog niet meteen, maar wel vóór de verkiezingen van de nieuwe wijkraden in Rotterdam. Het is verstandig om de nieuwe wijkraden van begin af aan mee te maken,” zegt de 57-jarige Ronald Bijnaar.

Voor Rozenburg staat al een opvolger klaar: Rolf Bleeker, thans nog wijkmanager van Schiebroek. “Er wordt gewerkt aan een verdeling van managers over de verschillende wijken en ik wilde niet dat de leden van de gebiedscommissie het via-via zouden horen,” zegt Ronald Bijnaar. “Ik hoefde niet zo nodig weg, maar zo’n wissel met de verkiezingen is wel een mooi moment. Ik heb een fijne periode gehad in Rozenburg. Ik vind het een leuk dorp en een van de mooiste gebieden in Rotterdam die ik ken. De bewoners zijn betrokken en voelen zich met elkaar verbonden. Je kunt hier als ambtenaar niet anoniem werken, want de bewoners weten je onmiddellijk te vinden.”

Warm ontvangen

“Ik ben in 2018 warm ontvangen,” zegt hij. “Ik kreeg al gelijk rondleidingen door Rozenburg en had goede gesprekken over wat hier allemaal speelt. Dat is plezierig als je van je werk het beste wilt maken. Als je iets doet, kun je dat het beste met volle overgave doen.”

Dus vindt ook Ronald Bijnaar het verheugend dat de Landtong Rozenburg een groene bestemming krijgt. “Ik ben ook blij dat we de problemen rond de Cruyff Court goed opgepakt hebben, met de gemeente, de politie en de omwonenden samen. Het is belangrijk dat bewoners zien dat hun problemen aandacht krijgen en serieus behandeld worden.”

Rob Oosterlee, technisch voorzitter van de gebiedscommissie Rozenburg, vindt het vertrek van Ronald Bijnaar “jammer voor Rozenburg, goed voor Pendrecht en Zuidwijk.” Hij zegt erover: “Ik heb fantastisch mogen samenwerken met Ronald in de afgelopen drieënhalf jaar. Ik heb mogen zien hoe hij zich Rozenburg in zeer korte tijd eigen maakte. Ik ben ervan overtuigd dat zijn tomeloze inzet en positieve energie van groot belang zijn voor Pendrecht en Zuidwijk. Ik hoop dat hij daar net zo snel zijn draai vindt. En ik kijk uit naar de kennismaking met zijn voor mij nog onbekende opvolger.”

In 2018 nam Ronald Bijnaar afscheid van het gebied Hoogvliet om Rozenburg te gaan dienen. Vijfentwintig jaar was hij in Hoogvliet actief geweest, in verschillende functies, en Hoogvliet kende hem de gebiedsprijs toe voor zijn betekenis voor de Hoogvlietse gemeenschap.

Henk Nekrui Award

Een jaar geleden ontving hij de Henk Nekrui Award van de gemeente Rotterdam, genoemd naar een uitermate collegiale ambtenaar die als geen ander een verbindende rol speelde tussen de verschillende afdelingen van de gemeente.

Ronald Bijnaar woont in Hoogvliet en is daar in zijn vrijetijd maatschappelijk zeer actief.