Gedeputeerde benieuwd naar alternatieven voor megaturbine

Algemeen
Berend Potjer zegt dat er onder het vorige college van GS uitgebreid inspraak is geweest.
Berend Potjer zegt dat er onder het vorige college van GS uitgebreid inspraak is geweest. (Foto: provincie Zuid-Holland )

Het provinciebestuur van Zuid-Holland denkt dat het ‘lastig’ wordt om voor de beoogde windmolens op de Landtong Rozenburg en bij het Beneluxplein alternatieve locaties te vinden “die binnen de bestaande afspraken passen.”

Door Kor Kegel

De gedeputeerde voor energie, natuur, Omgevingswet en communicatie, Berend Potjer, wijst erop dat de provincie en de Rotterdamse regio afspraken hebben over een tijdige realisatie van de ‘windopgave’. Hij ziet tijd verloren gaan als Rotterdam nu met alternatieve locaties komt, die eerst onderzocht zullen moeten worden. Aan de plannen voor windmolens op de Landtong en bij het Beneluxplein wordt immers al sinds 2018 gewerkt.

Tegen het AD zei gedeputeerde Potjer dat de plekken voor windmolens in de regio Rotterdam in een zorgvuldig proces met de gemeenten en inwoners zijn geselecteerd. In een toelichting op vragen van de Rozenburgse Courant/de Schakel zegt hij dat in een vorig college van Gedeputeerde Staten veel inwoners van Zuid-Holland hebben ingesproken over de diverse windlocaties. “Dat was toen een uitgebreid proces, volgens mij in het kader van het energieakkoord.” Hij geeft aan er zelf niet bij betrokken te zijn geweest. Het ging om het college dat er van 2015 tot 2019 zat, met Adri Bom-Lemstra en Han Weber als verantwoordelijke gedeputeerden. Volgens Berend Potjer is de aanwijzing van de windlocatie op de Landtong Rozenburg toen ook aan de orde gekomen.

De GroenLinks-gedeputeerde legt daarmee de bal bij de gemeente Rotterdam, nog voordat de nieuwe Rotterdamse milieuwethouder Chantal Zeegers hem is komen vertellen dat de nieuwe coalitie van de twee windmolenlocaties op de Landtong en bij het Beneluxplein af wil. Hij wijst op de Omgevingsverordening, die slechts beperkt ruimte geeft om af te wijken van de reeds gekozen locaties. Dat geldt dus ook voor alternatieven voor de Landtong en het Beneluxplein en dan moeten deze ook nog snel te realiseren zijn.

De nieuwe coalitie van Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en DENK in de Rotterdamse gemeenteraad wil dat de windmolenplannen voor de Landtong Rozenburg en bij het Beneluxplein bij Pernis en Hoogvliet van tafel gaan. Milieuwethouder Chantal Zeegers (D66) heeft de opdracht om het provinciebestuur duidelijk te maken dat het bij nader inzien ongewenste locaties zijn.

De coalitie komt wel de bestaande afspraken over windmolens op het Charloisse Hoofd, langs de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland en op de Tweede Maasvlakte na. Aanvankelijk was het plan om in de Begrazingsweide van de Landtong twee windmolens te plaatsen. De ontwikkelaar, Pondera Consult, vindt echter dat een megaturbine van 235 meter hoogte rendabeler is.