Gemeente vroeg GGD herhaaldelijk prikbus naar Maassluis te laten komen

Algemeen
Afbeelding
(Stockfoto)

Wie zich wil laten boosteren kan meestal niet in zijn eigen woonplaats terecht. Bij de vorige vaccinaties tegen het coronavirus was dat vaak ook al het geval maar nu helemaal. Dat komt doordat GGD Rotterdam-Rijnmond vooral van grote priklocaties gebruikmaakt.

Door Chrit Wilshaus

Volgens Mariëlle Kock, zegsvrouw bij deze organisatie, omdat op deze manier het prikpersoneel zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet. Maassluizers die een boosterprik willen, kunnen onder meer terecht in Schiedam, Rotterdam, Hellevoetsluis of Albrandswaard. En verder ook in andere regio’s. Op meer locaties prikken zou ten koste gaan van de snelheid. Verder stelt Kock dat veel locaties goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer en dat mensen die niet-mobiel zijn thuis kunnen worden gevaccineerd. Dat de afstand en/of de reistijd naar een priklocatie door mensen als een drempel wordt ervaren om zich te laten boosteren, is volgens Kock niet merkbaar. “De opkomst voor de booster is hoog. Na de boostercampagne zijn we van plan om weer door te gaan met het zogenoemde fijnmazige vaccineren in wijken/gebieden waar de vaccinatiegraad (zowel eerste als tweede maar ook de booster) achterblijft.”

Bij herhaling gevraagd

De gemeente stelt in een reactie veel contact met de GGD te hebben. “Al vanaf het begin van de pandemie in Maassluis proberen we test- en prikcapaciteit te krijgen. Bij de verdeling van de capaciteit kijkt de GGD vooral naar de vaccinatiegraad. Die is in Maassluis in vergelijking met andere gebieden in de regio redelijk op orde. Desondanks hebben wij bij herhaling gevraagd om het inzetten van de prikbus in Maassluis. Dat verzoek is tot op heden niet gehonoreerd”, aldus een zegsman van de gemeente Maassluis. Dat zou behalve met de vaccinatiegraad in Maassluis vooral met personele problemen bij de GGD te maken hebben.

Niet altijd vol

De boosteropgave is de grootste vaccinatieopgave van de GGD sinds het uitbreken van de pandemie. Tijdens de piekperiode worden dagelijks ongeveer 17.000 mensen die daarvoor kiezen geboosterd. Een afspraak maken, online of telefonisch kan vanwege de vele aanmeldingen dan ook lastig zijn. Maar volgens Kock betekent dit niet dat de locaties in de buurt altijd vol zitten. 

“Het heeft te maken met het moment dat je online bent en hoeveel mensen en er dan nog meer ingelogd zijn. Het systeem houdt de voorgestelde afsprakenslots ‘vast’ tot je een afspraak gemaakt hebt. Het systeem biedt in onze regio bovendien ook altijd de optie van de XXL-locatie in Ahoy aan.” Soms kan het systeem een locatie verder weg voorstellen als daar eerder geprikt kan worden.