Aanleg Tuinen van Boskoop van start: ‘Een mijlpaal’

Nieuws
In Boskoop-Oost zijn de werkzaamheden gestart voor Tuinen van Boskoop. Peter Mathot (li) en Kenneth Stolk zijn er blij mee.
In Boskoop-Oost zijn de werkzaamheden gestart voor Tuinen van Boskoop. Peter Mathot (li) en Kenneth Stolk zijn er blij mee. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP – Yes, het is zover! De aanleg van Tuinen van Boskoop is officieel begonnen, met het uitbaggeren van enkele sloten. Projectleider Peter Mathot (66) en landschapsontwerper Kenneth Stolk (41) zijn enthousiast.

Morvenna Goudkade

Op een weiland aan de Tuinstraat in Boskoop-Oost zijn de werkzaamheden begonnen. Met een baggerkraan met grijper van Gebr. Olieman uit Reeuwijk, worden hier sloten uitgediept. Noodzakelijk, want straks wordt er gevaren met fluisterboten. “Het is wel een mijlpaal”, vindt Kenneth Stolk. “Hartstikke fijn voor de deelnemers dat het nu van start is. We beginnen hier met sanering en opbouw van het perceel. Daarna krijgt het allemaal vorm.”

Straks vaar je hier met fluisterboten

Peter Mathot legt uit dat het land wordt opgehoogd met de bagger. “Dat geeft heel vruchtbare grond.” Het uitbaggeren is wel nodig, zegt hij. “De sloten waren niet beschoeid en flink afgekalfd, waardoor ze steeds ondieper werden. Volgens de mensen van Olieman zat er bijna geen vis meer in. Het uitbaggeren is goed voor de biodiversiteit.”

De toeristische topattractie Tuinen van Boskoop is het nieuwste icoon van de gemeente Alphen aan den Rijn, naast Archeon en Avifauna. Een recreatief sierteeltpark, dat zowel bestemd is voor de Boskopers zelf, als voor bezoekers uit binnen- en buitenland. Behalve het park zelf zijn ook locaties als Proeftuin van Holland, Plantentuin Esveld, Schouwenerf en het Rosarium belangrijke trekpleisters.

Tuinen van Boskoop komt in een ‘transformatiegebied’ langs het Reijerskoop, bestaande uit kwekerijen die door hun ligging minder rendabel zijn. Het gebied krijgt een nieuwe toekomst als visitekaartje van de sierteelt. In Tuinen van Boskoop, vier hectare groot, kun je straks wandelen en varen tussen de planten, workshops volgen en horeca bezoeken. Sortimentstuin Harry van de Laar verhuist naar het nieuwe park en wordt verdubbeld in oppervlakte. Ook het Boomkwekerijmuseum, de VVV en Boskoop Creatief gaan deel uitmaken van het park. Mathot en Stolk geven alvast een toelichting. Mathot als vrijwillig projectleider vanuit Stichting Tuinen van Boskoop, Stolk als landschapsontwerper vanuit het Boskoopse bureau Peter Verkade Landschapsarchitect. 

Sortimentstuin

“Dit terrein is straks onderdeel van de Sortimentstuin”, wijst Stolk. “Een stuk met thema-zones, zoals klimaatplanten.” Hij vertelt enthousiast over een ‘broekbos’ dat er gaat komen, een laag perceel met planten die van water houden. En over nectarplekken voor de bijen van Imkersvereniging Groene Hart, ook deelnemer aan Tuinen van Boskoop. “Zeventig tot tachtig procent van de oppervlakte is bestemd voor planten”, vertelt Mathot. “Het is de bedoeling dat belangrijke plantencollecties hier worden ondergebracht, zoals Hydrangea, Acer en Hamamelis.”

Bij het Boomkwekerijmuseum komt een leertuin voor jonge kwekers en een plek voor het oude ambacht. “Oud-kwekers geven daar demonstraties in enten, stekken en oculeren, de Boskoopse ambachten dus.” Hoe het er verder uit gaat zien? De twee raken bijna niet uitgepraat. Er komen speelplekken voor kinderen, voor natuurlijk spelen, weet Kenneth Stolk. Hij ziet al voor zich hoe je hier straks met een fluisterbootje vaart. “Er komen allerlei aanlegsteigers om aan te meren, ook bij de horeca.” Peter Mathot vertelt over wandelingen en workshops, gecombineerd met exposities in het Boomkwekerijmuseum.

Wat er verder gaat gebeuren? “Later in het voorjaar worden de beschoeiingen gemaakt en paden aangelegd. Na de zomer gaan we inplanten.”

De opening van Tuinen van Boskoop is in 2024.