Rotary Purmerend-Waterland organiseert ‘Letter Festival’ ter bevordering taal- en leesvaardigheid

Nieuws
Samen sterk ter promotie van de taal- en leesvaardigheid. Van links naar rechts Femke Frantzen (teamleider Collectie en Programmering Bibliotheek Waterland), Wouter van Waardt (Rotary Purmerend-Waterland) en Ilonca Erhardt (coördinator VoorleesExpress).
Samen sterk ter promotie van de taal- en leesvaardigheid. Van links naar rechts Femke Frantzen (teamleider Collectie en Programmering Bibliotheek Waterland), Wouter van Waardt (Rotary Purmerend-Waterland) en Ilonca Erhardt (coördinator VoorleesExpress). (Foto: Els Broers)

REGIO - Dat taalvaardigheid essentieel is om mee te draaien in de maatschappij behoeft geen nadere uitleg. Dit geldt voor elke opleiding, van hoog tot laag. Haaks hierop staat dat de leesvaardigheid bij kinderen en jongeren sterk achterblijft bij wat gewenst is en wat nodig is om goed in de maatschappij te functioneren. Daarom moet er op jonge leeftijd al veel werk gemaakt worden van het leren lezen en goed taalgebruik. Vanuit die achtergrond zijn leden van Rotary Purmerend-Waterland druk doende met de voorbereidingen voor het zogeheten ‘Letter Festival’. Met als voornaamste aandachtspunt het promoten van de lees- en taalvaardigheid van jongeren van pakweg 8 tot 12 jaar.

Het project bestaat uit twee hoofddoelen. Ten eerste fondsenwerving voor het verstrekken van 240 boeken aan kinderen die aangesloten zijn bij de VoorleesExpress in Bibliotheek Waterland. Ten tweede activiteiten organiseren die bijdragen aan het tegengaan van laaggeletterdheid en het verbeteren van taalvaardigheden onder de jonge doelgroep. Workshops in Monnickendam, Broek in Waterland en Purmerend, waarbij aangesloten wordt bij de PURVAK activiteiten. Locaties worden o.a. beschikbaar gesteld door Kinderopvang Purmerend. 

Groot Dictee van Waterland

Het plan is om het project op 26 november feestelijk af te sluiten met het Groot Dictee van Waterland. De organisatie is in gesprek met de 4 burgemeesters van de betrokken gemeenten om hen te vragen het dictee voor te lezen. Zij hebben de aanvraag positief ontvangen. Het hangt logischerwijs van de actualiteit van die dag af of ze alle vier aanwezig kunnen zijn. In het gunstigste geval wordt het dictee op 4 locaties van Bibliotheek Waterland voorgelezen. Rotary Purmerend-Waterland heeft Dichter des Waterlands Melle Dotinga bereid gevonden om het Groot Dictee te schrijven. 

Er zijn heel veel kinderen die opgroeien zonder de kansen om hun taalvaardigheid te vergroten, kinderen uit migrantengezinnen (die een natuurlijke achterstand tot de Nederlandse taal hebben), maar ook gezinnen waar lezen en ook voorlezen geen deel uitmaken van de gezinsactiviteiten. 

Wouter van Waardt is lid van Rotary Purmerend-Waterland en vormt met Candy Duinker en René Wijburg het kernteam voor de organisatie van het ‘taalfestival’. Vanuit Bibliotheek Waterland zijn Femke Frantzen en Ellen Otten aangesloten op het Groot Dictee. “Er wordt op scholen al heel gedaan aan lees- en taalvaardigheid. Het is de bedoeling dat het ‘Letter Festival’ ter promotie is van de inspanningen die al gedaan worden. Zie het als een aansporing, een extra bijdrage van onze kant”, benadrukt Van Waardt.

Kinderen stimuleren zelf te lezen

De Voorleesexpress van Bibliotheek Waterland zorgt er al jaren voor dat er voorgelezen kan worden in die gezinnen waar dat niet gebruikelijk is. Het voorlezen moet kinderen stimuleren zelf te lezen (en daarmee taalvaardigheid te verhogen – naast dat het gewoon leuk kan zijn om je in een boek te ‘verliezen’) maar ook de ouders, zodat die door gaan met voorlezen ook na vertrek van de vrijwilligers van de Voorleesexpress. 

Wouter van Waardt: “Het gaat ons niet alleen om het uitdelen van 240 boeken. Het gaat er vooral ook om dat de kinderen plezier beleven aan lezen. Dat ze het leuk ervaren om iets met taal te doen. Bovendien: kinderen hebben heel veel fantasie. Taal leent zich bij uitstek om die fantasie om te zetten in bijvoorbeeld een gedicht. Zomaar een gedicht of een Sinterklaasgedicht. Met het festival willen we de kinderen een zetje in de goede richting geven.”

Met het ‘Letter Festival’ borduurt Rotary Purmerend-Waterland voort op het in 2021 (in coronatijd) genomen initiatief om fondsen te werven die het mogelijk maakten boeken te geven aan kinderen van ouders die bij de Voedselbank komen. Er is toen € 2.335 opgehaald.

Eigen boek

Het idee bestond toen al om er een jaarlijkse activiteit van te maken. Dat idee is verder uitgewerkt en zal in 2023 dus een vervolg krijgen. De keuze is daarbij gemaakt om het bedrag te besteden aan kinderen die mee doen aan de Voorleesexpress: hoe leuk is het niet als je een eigen boek hebt!

Remko Vrijdag

Voor wat betreft de workshops heeft de in Purmerend woonachtige acteur Remko Vrijdag aangeboden om er aangeboden om er een onder de titel ‘Hoe vertaal je een verhaal naar toneel?’ voor zijn rekening te nemen. Vrijdag toerde onder meer drie keer met Martine Sandifort. Eerst in 2012–2013 met het theaterprogramma Hulphond. In 2014–2015 in het programma Löyly. In het seizoen 2019–2020 speelde hij opnieuw met haar in het programma Voorlopig voor altijd.

Om kinderen te interesseren deel te nemen aan het ‘Letter Festival’ roept Rotary Purmerend-Waterland de hulp in partijen die met de kinderen samen werken, zoals SPURD (hersengymnastiek als sport), Clup, H20 voor digitaal, en samenwerkende partijen binnen PURVAK, zodat er een natuurlijke toeloop van kinderen uit alle geledingen is. Ook de kinderopvang organisaties zijn benaderd.

Hulp van andere Rotaryclubs

Vanuit de organiserende Rotaryclub worden alle leden ingezet om activiteiten te begeleiden, om het Dictee na te kijken, om materialen in te kopen en om ontvangst van gasten te organiseren; kortom, alles wat nodig is om het geheel soepel te laten lopen. Hierbij krijgt Rotary Purmerend-Waterland assistentie van de andere Rotaryclubs in deze omgeving. 

Om de totale kosten van de 240 boeken, maar ook indirecte kosten als catering, honoraria, materialen en andere middelen te dekken, doet de organisatie een beroep op particulieren, bedrijven en (goede doelen) fondsen. Onder aan de streep moet er ongeveer tussen de 4- en 4.500 euro overblijven om het ‘Letter Festival’ als 100% geslaagd te betitelen. Inmiddels hebben enkele sponsors zich al achter het initiatief geschaard.

Jaarlijks ‘Letter Festival’

Het eerste ‘Letter Festival’ zal nagenoeg zeker er een tweede editie komen. “We willen dit echt als aansporing en aandachtspunt neerzetten, met het doel om er een jaarlijks iets van te maken. Hier geloven wij, en met ons Bibliotheek Waterland, heilig in”, aldus Wouter van Waardt tot slot. 

JOHN BONTJE