Carnaval en Pancratiusschool = feest
Carnaval en Pancratiusschool = feest Foto: aangeleverd)

De Pancratiusschool en carnaval is feest!

Door: Amanda Boon-Moes

"En wat voor feest! De prins van de Pancratius die trots met zijn cape en steek, zijn hofdames en Raad van Elf door de binnenstad van onze Haringstad Enkhuizen paradeert! Geen onderlinge strijd, ieder kind is gelijk. Er is namelijk maar één doel, feest maken!
Het ontstaan van de carnaval in 1976 is gekomen door Juffrouw Acda, toen lerares bij ons op school. Helaas is zij vorig jaar overleden. Zij was een actief lid bij de Haringhoppers, en later de Prinses van Prins Piérre in 1980."

"Ik denk dat een hoop mensen niet weten wat het carnaval eigenlijk betekent. Bij deze: het begin van de vasten tijd van 40 dagen voor de katholieken, maar ook andere religies. Dus niet roken, geen alcoholische dranken, niet snoepen et cetera. De katholieke kerk is de afgelopen jaren wel minder streng geworden. De Pancratius is een katholieke school, en carnaval een katholiek feest dus dit was snel geregeld door Juffrouw Acda. Daar gingen ze met kartonnen hoedjes en zelfgemaakte slingers. Later kwam er een kar, daarna een trekker die in een sloot was gevonden en werd opgeknapt. En daar ontstond dus een echte praalwagen."

Alternatief

"Wat hebben we een enthousiaste werkgroep. Vijf mannen en vijf vrouwen! Helaas konden we dit jaar geen praalwagen meer bouwen doordat er geen ruimte meer beschikbaar is. Dit is ook een probleem voor de vereniging zelf. Maar dit kon voor ons de pret niet drukken, we hebben een alternatief op wielen. Meer zeg ik niet... kom maar gewoon kijken!"

"Voordat we beginnen met de werkgroep slaat onze groeps-app op tilt, dit door de vele foto's, ideeën, en pret die we hebben. En dan nog de nodige telefoongesprekken...Dat geldt voor de vrouwen, de mannen voeren uit wat wij graag willen!
Wij kunnen dit natuurlijk niet doen zonder de sponsoring van verschillende bedrijven, die ik hierbij nogmaals wil bedanken.

"Zaterdag 23 februari gaan we om de optocht nog leuker te maken langs de bewoners en winkeliers van de Westerstraat, om ballonnen uit te delen, en vragen we aan iedereen om de Enkhuizer vlag uit te hangen op 2 maart.
Vrijdagavond 1 maart geven wij aan het geheel nog een finishing touch, kleding passen, hier en daar nog wat knippen en plakken. Zaterdag 2 maart kunnen alle kinderen van de Pancratiusschool meelopen rond 13.15 uur vanaf de Koepoort, onder begeleiding van de ouders.''
Een carnavaleske groet. Alaaf, Alaaf, Alaaf!