Francisca met haar drie paarden. Vlnr: Herbie, Roxette en Miles
Francisca met haar drie paarden. Vlnr: Herbie, Roxette en Miles (Foto: (Irina Hoffer))

'Paarden houden je een spiegel voor'

ENKHUIZEN - "Vroeger hielp ik altijd vriendinnetjes op school, nu help ik mensen vooruit te komen in het leven." Francisca Kuiper-Smit, paardencoach bij Horizon Paardencoaching, zet zich in voor mensen met diverse problemen. Of het nu gaat over mensen die moeite hebben met grenzen aangeven, onzeker zijn, het moeilijk vinden om te gaan met conflicten, of een pestverleden hebben, coaching met paarden kan je bijna overal voor inzetten.

Coaching met paarden kan je bijna overal voor inzetten

"Iedereen heeft een eigen energie. Paarden pakken dat meteen op. Dit zijn ze gewend vanuit het verleden, in een milliseconde moeten zij een situatie inschatten: ben ik veilig of niet. Ze leven in het nu," vertelt Francisca. "Paarden kan je niet voor de gek houden, ze prikken door je masker heen en reageren op je energie. Ze houden je een spiegel voor." Dit gegeven gebruikt Francisca bij haar coaching-sessies. Ze observeert tijdens de handelingen met het paard, zoals contact maken, aaien, een halster omdoen, welk gedrag ze bij het paard en bij de persoon ziet. Wat ze ziet koppelt ze terug door middel van vragen. Francisca benadrukt dat zij niet komt met oplossingen, maar dat tijdens de coaching de gecoachte personen zelf inzichten krijgen. Dat zorgt voor verheldering en begrip van eigen handelswijzen.

"Paardencoaching is een veilige manier van coachen," legt Francisca uit. "Mensen praten via het paard. Het wordt je maatje waarmee je je probleem probeert op te lossen." Paula Pietersz kan dit bevestigen. Zij werd door Francisca gecoached en vond het heel bijzonder dit te ervaren. "De paarden geven weer hoe jij je voelt. Ik wist niet dat het zoveel effect had. Het is voor iedereen aan te raden." Door de rustige begeleiding van Francisca kreeg ze snel een vertrouwd gevoel en ze raakte haar angst voor paarden kwijt. "Het sloeg om in een gevoel dat ik ze knuffelen wilde."

De werkwijze is steeds hetzelfde. Eerst is er een intakegesprek, waar de paarden worden voorgesteld aan de coachee en uitleg volgt over de sessies. Als het klikt, volgt een afspraak waarin vaak vanzelf duidelijk wordt wat er bij iemand speelt. "Paarden liegen niet, ze reageren op wat er is. Zo kom je vanzelf bij de kern." Meer informatie over Horizon Paardencoaching: www.horizonpaardencoaching.nl of bel Francisca via 06-12268919.