Prins Vicinus met grootste fan Marcel, die bij elk evenement als eerste aanwezig is
Prins Vicinus met grootste fan Marcel, die bij elk evenement als eerste aanwezig is (TopPix Fotografie/Rik Brussel)

Druk programma Haringhoppers

ENKHUIZEN - Voor carnavalsvereniging de Haringhoppers breekt vanaf 1 maart een drukke periode aan. De voorproeverij begon al met het Prinsenbal in februari. Bezoekende carnavalsverenigingen stuurden prinsen en prinsessen, stekendragers en raden van elf voor een feestje naar de Haringhoppers. Zelf gingen zij ook op bezoek bij andere verenigingen. Maar: vanaf vrijdag 1 maart begint het echte carnaval.

"Onze carnavals-vereniging is maatschappelijk erg betrokken"

Die vrijdag brengen de Haringhoppers overdag een bezoek aan basisschool De Hoeksteen. "We reiken de prijzen uit voor de kleurplatenwedstrijd," legt adjudant Michel van der Horst uit, "we doen de polonaise, de kinderen laten stukjes zien en dat alles met muziek van ons dweilorkest de Blaaskaken." Ook de Pancratiusschool viert carnaval met de Haringhoppers, die doen dat zoals ieder jaar in De Nieuwe Doelen, waar de schoolkinderen met een kinderprins en zijn eigen raad van elf hun carnaval vieren. 's Avonds gaan ze naar Purmerend, waar ze, net als andere jaren, met geestelijk gehandicapten van de Prinsenstichting in Kadijkerkoog carnaval vieren.

Carnavalsoptocht

Zoals ieder jaar is zaterdag de carnavalsoptocht. Deze start 13.00 uur voor Syngenta en eindigt bij het stadhuis. "Nieuw dit jaar," meldt Michel, "zijn de flyers die wij uitdelen tijdens de optocht. Op de flyer kan het publiek zijn stem uitbrengen op de leukste creatie en deze wint dan de publieksprijs, die 's middags uitgereikt wordt." De flyers worden vooraan de optocht uitgedeeld en achteraan is een bus op een wagen waarin deze weer verzameld worden. "Zo voorkomen we dat ze op straat belanden." Burgemeester Eduard van Zuijlen draagt om 14.00 uur de sleutel over aan Prins Vicinus, wat buur of buurman betekent. De werkelijke naam van de prins is Ruud Bijl en zijn naam past goed bij zijn positie als voorzitter van Buurtvereniging Plan Zuid.

Cruise en gouden haring

De Haringhoppers gaan zondag 3 maart weer 'on cruise' in de Nieuwe Doelen, waar cruiseschip Costa de Alaaf klaarstaat. Het thema van deze feestavond voor jong en oud is 'Pirates of the Caribbean'. De aanlegplaatsen zijn nog niet bekend, wel kan er op het schip heerlijk gegeten en gedronken worden. Maandag 4 maart deelt de prins de gouden haring uit aan iemand die belangrijk is voor de gemeenschap in en om Enkhuizen. Wie de gouden haring ontvangt, is nog een groot geheim. "Maandagmiddag is er een ouderenmiddag in de Nieuwe Doelen en dinsdag gaan we langs bejaardenhuizen en het Sint Nicolaas in Lutjebroek. Dit is heel dankbaar werk," bevestigt Michel, "onze carnavalsvereniging is maatschappelijk erg betrokken, kinderen, ouderen gehandicapten, we betrekken iedereen graag bij het feest." Uitgebreide informatie over alle activiteiten en entreekosten zijn te vinden op de website www.deharinghoppers.nl.