Nieuwe breuken leiden tot directe sluiting stadion.
Nieuwe breuken leiden tot directe sluiting stadion. Foto: NH Nieuws

AZ dakloos: waar ging het mis?

ALKMAAR - Waar ging het precies mis en wie heeft er gefaald bij het instorten van het AFAS Stadion dak? Dat is de grote vraag. Vooralsnog lijkt iedereen zijn handen in onschuld te wassen. Ondertussen doen AZ en supporters er alles aan om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Een kleine reconstructie. In augustus 2006 werd het nieuwe AZ stadion geopend. Hoofdconstructeur Andries Broersma was verantwoordelijk voor het oorspronkelijke ontwerp, maar die constructie werd gewijzigd door het inmiddels failliete bouwbedrijf Midreth. Die stelde Simon Romkes van het gelijknamige ingenieursbedrijf uit Sint Nicolaasga aan als nieuwe constructeur. Volgens Broersma kleedde hij het ontwerp om kosten te besparen helemaal uit. Het eindontwerp zou wel aan de wettelijke eisen hebben voldaan. In de Volkskrant laat hij weten achter zijn constructie te staan. 'Ik wist dat mijn berekeningen klopten.' In diezelfde krant reageert Dirk Scheringa op het incident: 'Ik heb geen opdracht gegeven om een luciferdoos te bouwen, maar een veilig gebouw.' Jan de Roos van het niet meer bestaande Jan de Roos Montage BV uit Lemmer, pleit zichzelf vrij. Hij zegt in het Noordhollands Dagblad dat hij zich onterecht aangevallen voelt. In 2005 en 2006 monteerde zijn bedrijf de staalconstructie van het stadion. Volgens de Roos werd er wel 'op het randje gebouwd'. De lasverbindingen - de directe oorzaak voor het bezwijken van de constructie - waren het werk van Hardstaal uit Lemmer, dat inmiddels failliet is. Vier jaar geleden werd een flink deel van het dak voorzien van zonnepanelen. De constructeurs zouden daar niet bij zijn betrokken. Mogelijk was deze belasting te groot voor die lasverbindingen en gaf de storm het laatste zetje. Of er is niet goed gelast of te weinig lasmateriaal gebruikt, zegt Romkes in de Volkskrant. Volgens NH Nieuws waren Romkes en De Roos eerder betrokken bij bouwincidenten. Ze bouwden ze namelijk ook de parkeergarage in Wormerveer en de bouwmarkt in Wateringen die deels instortten.

Gissen

Zo blijft het gissen waar precies de fout ligt en wie er gefaald heeft. Dat moet het onderzoek van Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV uitwijzen. De tussenrapportage wordt eind augustus verwacht. Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken wordt er een uitgebreid herstelplan opgesteld dat door de gemeente goedgekeurd moet worden. Hoeveel tijd dit traject tot volledig herstel in beslag zal nemen is vooralsnog niet bekend.