Nakomelingen gevangen dagboekschrijver gezocht.
Nakomelingen gevangen dagboekschrijver gezocht. (Foto: aangeleverd)

Nakomelingen gevangen dagboekschrijver gezocht

Wonen er nog nakomelingen van de voormalige majoor A.A. van Oorschot in Alkmaar of omstreken? De Stichting Oorlogsverhalen is naar hen op zoek. Van Oorschot werd op 4 mei 1942 op last van de Duitse bezetter door de Alkmaarse politie in zijn woning aan de Nassaulaan te Alkmaar gearresteerd. Hij maakte deel uit van een groep van 20 Alkmaarse burgers, die nog dezelfde dag als gijzelaars naar het kamp St. Michielgestel in Noord-Brabant werden overgebracht. Als krijgsgevangene verbleef Van Oorschot tot het einde van Wereldoorlog II in verschillende kampen. Hij schreef een dagboek over zijn verblijf in die kampen. De tekst illustreerde hij met een aantal tekeningen van de kazernes en gebouwen waar hij als krijgsgevangene gevangen zat. In 2012 vonden familieleden van de overleden bewoonster van een woning in Naarden dit dagboek op de zolder van die woning. Niemand wist waar dit dagboek vandaan kwam. De familieleden droegen het dagboek over aan de Stichting Oorlogsverhalen. Die zoekt nu contact met mogelijke nakomelingen van Van Oorschot om het dagboek aan hen te kunnen overdragen.

Kadetten

Na aankomst in het kamp St. Michielgestel bracht de Duitse bezetter Van Oorschot al op 15 mei 1942 over naar het kamp Neurenberg-Langwasser. Nog datzelfde jaar plaatste men hem over naar een krijgsgevangenkamp in Stanislau (huidige Oekraïne). In dit kamp zaten tussen 1942 en 1944 ruim 2.000 Nederlandse officieren, adelborsten en kadetten gevangen. Vanwege de opmars van het Russische leger in Oost-Europa werd Van Oorschot in januari 1944 getransporteerd naar een kamp in Neubrandenburg en belandde hij later in dat jaar in een kamp in Tittmoning gelegen op de grens van Beieren en Oostenrijk. In dit kamp werden Van Oorschot en zijn medegevangenen op 4 mei 1945 bevrijd door de Amerikaanse Rainbow-divisie. Van Oorschot keerde uiteindelijk na de oorlog terug in zijn woning aan de Nassaulaan in Alkmaar.

Dagboek

Zijn dagboek en tekeningen kunt u lezen en zien op de website van de Stichting Oorlogsverhalen (www.oorlogsverhalen.com ). Bent U een nakomeling van majoor A.A. van Oorschot of kent U een nakomeling van hem dan kunt u contact opnemen met de Stichting Oorlogsverhalen. Meldt u dat dan s.v.p. ook bij ons. Als Historische Vereniging Alkmaar zijn wij immers benieuwd of de zoektocht resultaat heeft opgeleverd en zijn wij nieuwgierig naar het verhaal over hoe het dagboek uiteindelijk op de zolder in een woning te Naarden terecht is gekomen.