KOOK bestaat vijftig jaar en dat wordt zaterdag 2 maart gevierd met een jubileumdag.
KOOK bestaat vijftig jaar en dat wordt zaterdag 2 maart gevierd met een jubileumdag. (Foto: VINCENT DE VRIES)

'Armoede neemt toe en houdt nooit op'

ALKMAAR - Op maandagochtend is het al vroeg druk in kringloopwinkel KOOK aan de Zijperstraat. Zwangere dames die spullen voor een kinderkamer verzamelen, hipsters die snuffelen tussen de vintage kleding en een ouder stel dat een kledingkast inspecteert. Trok vroeger de kringloopwinkel vooral mensen met een klein budget, tegenwoordig zijn mensen uit alle lagen van de bevolking op zoek naar praktische producten of net dat ene pareltje. Het grote verschil met commerciële kringloopwinkels? Ruim 85 procent van KOOKs opbrengst gaat rechtstreeks naar goede doelen. Dit jaar viert KOOK zijn vijftigjarig bestaan.

KOOK steunt al vijftig jaar goede doelen

"Het is op maandag vaak druk", weet bedrijfsleider Bob van der Horst. "Nog voordat we open gaan staan er soms dertig, veertig man voor de deur. Onlangs waren de mannen van het tv-programma 'Paleis voor een prikkie' in de zaak. Kringloopwinkels doen het hartstikke goed en daar zijn wij alleen maar blij mee. Ons geld gaat naar kleinschalige projecten in arme landen. Dat is soms voor mensen een reden om juist bij ons iets te kopen. Zaterdag 2 maart houden we ter gelegenheid van ons jubileum een feestelijke verkoopdag, waarbij bezoekers ook van alles te weten komen over onze projecten."

Pareltjes

Stichting KOOK (Komitee Ontwikkelingssamenwerking Overdie en Kooiemeer) werd 21 februari 1969 opgericht door Henk Feldberg. Het begon met rommelmarkten en collectes, maar sinds begin jaren zeventig kreeg de stichting een vaste plek op Luttik Oudorp. In 1983 verhuisde de kringloopwinkel naar het IJkgebouw in het Victoriepark en inmiddels zit KOOK alweer tien jaar aan de Zijperstraat. Er ontstond een ware kringloopboulevard, want de straat telt inmiddels vier kringloopwinkels. "Deze ruimte is zeker vier zo groot als het IJkgebouw", zegt Tina Stil. "Of we soms pareltjes vinden? Ja hoor. We ontdekten bijvoorbeeld een replica van een tekening van Koningin Wilhelmina en een exclusieve Mechelse kast. Verder kwamen we een keer geld tegen dat iemand in boeken verstopt had. Je kunt hier nog echt pareltjes scoren, al weten onze medewerkers de spullen doorgaans goed op waarde te schatten. En als ze geen idee hebben, kijken ze op Marktplaats om de waarde te bepalen. We kwamen ooit eens een hele reeks oude bijbelboeken tegen. Die hadden zo'n historische waarde dat we die aan het Regionaal Archief hebben geschonken. Zo blijft het voor iedereen bewaard."

Heel Noord-Holland

Van Den Helder tot Amsterdam, vanuit heel Noord-Holland rijden mensen naar KOOK. Wekelijks krijgt de stichting spullen aangeleverd, maar de medewerkers moeten selectief te werk gaan. Joke: "Sommige kledingstukken of zitmeubelen met vlekken raken we écht niet kwijt. Die spullen nemen we dan ook niet in of we brengen het naar het grof vuil." Met een jaaromzet van zo'n vier ton kan de stichting goed werk verrichten. "Ruim 85 procent gaat naar goede doelen en dat zijn vooral kleinere projecten die grotere hulporganisaties laten liggen. Zo realiseerden we bijvoorbeeld een kinderopvang in een Tanzaniaans ziekenhuis. Wanneer moeders tijdens de geboorte van hun kind overleden, konden de kinderen nergens terecht omdat de familieleden niet voor de baby konden of wilden zorgen.

In Eritrea leerden we vrouwen - die daar nauwelijks rechten hebben - weven om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Het zijn zomaar twee projecten die me bij zijn gebleven, maar we hebben in de loop der jaren honderden mooie projecten gerealiseerd. Dat blijven we de komende jaren ook doen, want armoede neemt alleen maar toe en houdt nooit op."