Overstad krijgt ruimte voor hoogbouw.
Overstad krijgt ruimte voor hoogbouw. (Impressie: aangeleverd)

Overstad: wel hoogbouw, geen bazaargebied

ALKMAAR - Overstad mag de lucht in, tot wel zeventig meter in de Kanaalzone en 45 meter daarbuiten. Dat staat in het Aanvullend Kader Overstad, dat voortborduurt op de Omgevingsvisie 2040 en de Ontwikkelingsvisie Overstad die de gemeenteraad in 2014 vaststelde. Overstad wordt volgens wethouder Paul Verbruggen 'een mix van wonen, werken, detailhandel en recreatie in een stedelijke setting'. Voor een geclusterd bazaargebied met 'dwaallandschap' tussen de Pettemerstraat en de Zijperstraat is geen ruimte meer.

'We willen en kunnen bouwen'

n 2014 heeft de gemeenteraad de Ontwikkelingsvisie Overstad vastgesteld vanuit het idee dat stedelijke herontwikkeling stap voor stap plaats vindt, inspelend op de vraag van ondernemers, bewoners en bezoekers. De afgelopen jaren hebben diverse partijen de handschoen opgepakt.

Ontwikkeling

De in ontwikkeling zijnde plannen in Overstad bewegen zich in een richting die meer inzet op een stedelijke mix van functies, waarbij woningbouw in een stedelijke context wordt toegevoegd.

Richting geven

Om richting te geven aan deze ontwikkeling is een Aanvullend Kader Overstad opgesteld. Hierin staat ook vermeld dat Overstad meer ruimte krijgt voor groen, ter ondersteuning van de woonfunctie.

Paul Verbruggen

Wethouder Paul Verbruggen: "De woningmarkt is oververhit. We willen graag bouwen en op Overstad kunnen we bouwen. De bebouwing op Overstad wordt geïntensiveerd en gecombineerd met een duurzame, groene en leefbare openbare ruimte waar het voor mensen die er wonen en komen prettig verblijven is."