Schrijven zit in mijn bloed, ik kan het gewoon niet laten. En natuurlijk is Bolivia één van mijn favoriete onderwerpen om over te schrijven. Daarom heb ik met een vriendin een nieuwe eigen website opgezet, www.boliviastories.com . Alles draait hier om het land en haar mensen. We interviewen gewone mensen die we kennen en hier wonen.

Ik heb bijvoorbeeld een nichtje geïnterviewd die pas 29 jaar is en een eigen succesvol bedrijf heeft. Ze is één van de weinige jonge mensen hier met een eigen (gekocht) huis, twee kinderen en een bedrijf waar zeker vijftien mensen onder haar werken. Misschien is dat heel normaal in Nederland maar in Bolivia is het hartstikke moeilijk om een eigen leven op te bouwen en genoeg te verdienen om een huis te kopen!

in Bolivia is het hartstikke moeilijk om een eigen leven op te bouwen

We schrijven ook over de mooiste plekken en steden van het land die je gezien moet hebben en waar je aan moet denken als je per bus door het land reist (neem altijd overal WC papier naartoe). Ook schrijven we natuurlijk over de politiek van het land want het is een spannend verkiezingsjaar waar iedereen hoopt dat de president eindelijk de democratie zal respecteren (al hebben we daar een hard hoofd in).

Afgelopen zaterdag gingen we langs bij een tante die zoals de meeste mensen haar eigen restaurantje vanuit huis runt. Op haar terras in de tuin staan een paar plastic tafeltjes en kan men één gerecht bestellen. Elke zaterdag kookt ze een dikke maissoep met varkensvlees. Het duurt de hele dag om die soep voor te bereiden en ze doet het nog steeds traditioneel in een immense pan op houtvuur.

´s Ochtends gaat er een hele varkenskop en stukken vlees het kokende water in en ´s middags haalt ze de kop er weer uit om het gekookte vlees en de tong eruit te halen. Die gaan weer terug de soep in en de schedel die achterblijft is voor de honden om op te kauwen. Tegen het einde van de middag is het klaar en verkoopt ze de hele pan aan de rest van de buurt, het duurt nooit langer dan een paar uur totdat alles verkocht is.

Mensen komen en eten het op de kleine patio of nemen een pan mee om de soep naar huis te brengen. Zo gaat dat al jaren. Ons doel is dat onze website de expert wordt op het gebied van Bolivia en misschien in de toekomst zelfs Zuid Amerika. Dus neem een kijkje en laat ons weten als je ideeën hebt waar we nog meer over kunnen schrijven. Wat wil jij weten over Bolivia?