Bevrijdingsfeest in Alkmaarder Hout
Bevrijdingsfeest in Alkmaarder Hout (Foto: Jan Jong Fotografie)

Volop vrijheid in Alkmaarderhout

ALKMAAR - Alain Clark, Russkaja en partyanimals Wipneus & Pim. Het zijn de topacts van het Alkmaarse bevrijdingsfestival dat zondag 5 mei in de Alkmaarderhout plaatsvindt. Neem kinderen gezellig mee, want die vermaken zich prima op het aparte terrein waar ze zich kunnen laten schminken en versieren met henna tattoos. Verder zijn er twee springkussens en een draaimolen. Jaarlijks komen ruim 10.000 bezoekers naar het Alkmaarse Bevrijdingsfestival.

Bevrijdingsfestival met Alain Clark, Russkaja en Wipneus & Pim

Een echte aandachtstrekker is de Fiep-bus. Deze vrolijk gedecoreerde dubbeldekker laat kinderen kennismaken met de legendarische Fiep Westendorp, die de tekeningen bij de verhalen van Annie MG Schmidt maakte. Andere programma-onderdelen zijn de meet & greet met Alkmaarse veteranen en het ontsteken van het bevrijdingsvuur dat lopers van Hylas 's nachts vanuit Wageningen naar de Alkmaarderhout hebben gebracht.

Studenten

Studenten van het Horizon College gaan aan de slag op het Alkmaarse bevrijdingsfestival. De mbo-studenten gaan verschillende werkzaamheden op hun vakgebied uitvoeren en doen zo veel praktijkervaring op. Hugo Koeman van het Bevrijdingsfestival: "Met deze samenwerking kunnen jonge talenten veel werkervaring opdoen en kunnen we de kosten binnen de perken houden voor dit gratis festival dat door vrijwilligers wordt gerund. Daarnaast willen we meer jongeren laten kennismaken met het thema vrijheid en respect voor elkaar. Dus een win-win situatie."

Bezoekers krijgen gratis bekers in bruikleen. De bekers worden teruggebracht naar de bar, gespoeld en opnieuw gebruikt. Bij het verlaten van het terrein worden de bekers ingeleverd, om volgend jaar weer te gebruiken. De maatregel zorgt voor een milieuvriendelijker festival en helpt enorm bij het beperken van het afval. Het meenemen van eten en drinken is niet toegestaan. Toegang tot het festival is gratis, omdat verreweg het grootste deel van de kosten betaald wordt door de opbrengst van de horeca. Ingang open om 12.00. Einde 20.30 uur. www.bevrijdingsfestivalalkmaar.nl, facebook.com/5meifestivalalkmaar .

Muziekprogramma

12.30 uur Russkaja
13.45 uur Ontsteken Bevrijdingsvuur door burgemeester Piet Bruinooge
14.00 uur Colorwave
15.30 uur Alain Clark
17.15 uur The streets
18.45 uur Wipneus & Pim
20.30 uur Einde festival


Gezellig druk in de Hout.