Schoonheid is, net als in de rest van de wereld, heel belangrijk in Bolivia. Ik ben als Nederlandse vrouw altijd ´underdressed´ op een bruiloft of zelfs tijdens een simpel verjaardagsfeestje. Dat komt vooral omdat iedereen naar de salon gaat om hun make-up te laten doen. Ik heb dat ook weleens gedaan voor een bruiloft. Bij binnenkomst probeerde ik toen uit te leggen dat ik niet teveel op wilde maar die opmerking werd compleet genegeerd. Wat betreft schoonheidssalons zijn er veel gradaties in kwaliteit. Je kan ze vinden van heel luxe en duur in een villa maar je kan ook gewoon op de markt in een houten hokje dezelfde behandelingen laten doen. Ooit probeerde ik een salon te vinden waar ik mijn benen kon laten harsen en bij eentje zou ik dat midden in de zaak moeten doen en mijn boek moest ik maar opstropen. Dat heb ik vriendelijk geweigerd.

Grappig genoeg zijn het de nagels die je het beste op straat kan laten doen, daar zitten de echte artiesten. Vaak zijn het meiden die een zakcentje proberen te verdienen naast hun studie en ze weten precies wat hip is. Hele kunstwerken schilderen ze op je nagels met een als enige gereedschap een tandenstoker. Als het om mijn haar gaat durf ik het nog niet aan. Twee keer ben ik naar een kapper gegaan en het meisje bleef maar jammeren dat al mijn haar uitviel en veel te dun was dus dat was te deprimerend (mijn haar viel overigens niet uit) maar ik ben wel altijd onder de indruk van de kapperszaken. Sowieso zijn het experts in schaamteloos sterren misbruiken voor hun eigen reclame. Op de meeste uithangborden prijken de gezichten van Cristiano Ronaldo, Jennifer Lopez en Shakira. Maar als je ze dan vraagt om je haar te laten knippen in dezelfde stijl als die sterren wordt er gefronst, men heeft geen idee hoe dat te bereiken.

Toch ga ik hier veel liever naar een schoonheidssalon dan in Nederland. Alle behandelingen zijn zoveel goedkoper dat iedereen er gebruik van maakt. Het is geen luxe om je nagels te laten doen, iedereen doet het. En een knallende make-up met prachtige coupe is niet alleen voor de rijke mensen, iedereen loopt er zo bij op een zaterdagavond. Schoonheid is dus echt goede business in Bolivia!