Een deel van het pannenkoekteam, van links naar rechts: Jeroen, Chantal, Wil en Cor.
Een deel van het pannenkoekteam, van links naar rechts: Jeroen, Chantal, Wil en Cor. (Foto: Vincent de Vries)

Floor Schermerhorn: twee dagen feest

SCHERMERHORN – Met onder meer 6-kamp, de dorpsmaaltijd, een rondreizend bezoekerstreintje en het kampioenschap pieperschillen werkt de organisatie van Floor Schermerhorn al maanden achter de schermen om er weer een fantastisch evenement van te maken. Zowel op zaterdag 7 als zondag 8 september staat Floor Schermerhorn bol van activiteiten voor jong en oud.

Zingende pannenkoekbakkers ontbreken niet

De 6-kamp staat zaterdag weer op het programma. De organisatie hoopt op een grote opkomst. Verder is er deze dag de plantjeswedstrijd van de lagere school de Bonte Mol. Na de dorpsmaaltijd is het tijd voor zang en dans en de eerste dag Floor wordt afgesloten met een echt dorpsfeest. Verlichte straten, dweilbands, rondreizend bezoekerstreintje en optredens van plaatselijke artiesten. Op zondag is iedereen welkom bij de openlucht kerkdienst. Na de kerkdienst gaat in de Zwetstraat en het Oosteinde de Floormarkt van start. Verder een hele dag met verschillende activiteiten zoals: een wandeltocht door drie polders, caviarace, de Oldtimers, het kampioenschap pieperschillen, een klein stukje van de uitvoering Shrek door musicalvereniging Nieuw Leven, en terug van weggeweest een demo van fly-boarden. Het complete programma van de twee dagen Floor Schermerhorn ontvangen alle inwoners huis-aan-huis.

Pannenkoeken

Floor Schermerhorn zonder pannenkoeken is ondenkbaar. Wil Plugboer zwaait al zestien jaar de scepter, samen met haar man – tevens chef beslagmaker - Cor, die haar al twaalf jaar terzijde staat. ''De groep bestaat uit twintig vrijwilligers. Er wordt gewerkt in twee ploegen van tien baksters en het was Bep Woestenburg, de grondlegger van Floor, die in 2002 de eerste pannenkoeken bakten. Daarna heb ik het overgenomen en met veel plezier. In het begin bakten we de pannenkoeken op 't Zuidje en nu hebben we al jaren een prachtige tent waar we zondagmiddag van twaalf uur tot half vijf honderden pannenkoeken bakken en verkopen,'' zegt Wil. In de huiskamer van de familie Plugboer staat alles al klaar. De geel-witte schorten, het bakmeel, de boter, de koekenpannen, poedersuiker en natuurlijk de flessen stroop.

''Vorig jaar waren we al om half vier uitverkocht, dus dit jaar hebben we wat meer ingrediënten ingeslagen. Maar eigenlijk weet je nooit hoe het loopt.

Alles hangt van het weer af. Eén keer hadden we een flinke storm; de hele tent vloog de lucht in. Dat was einde van het bakken van de pannenkoeken.''

Vrijwilligerswerk

Wil Plugboer, geboren en getogen Schermerhornse, heeft naast haar werk bij Floor Schermerhorn al heel wat vrijwilligerswerk gedaan. Ze was onder meer lid van de Dorpsraad, deed werkzaamheden voor De Horn, kantine Sporting S en was jarenlang lid van toneelvereniging Amacitia en een operettegezelschap. ''Zonder vrijwilligers is het bakken van pannenkoeken niet mogelijk. Petje af voor iedereen maar toch in het bijzonder voor Ien Kluft, Margo Jonk en Harry van Etten die allen al zo'n zeventien jaar meedraaien.'' Ook Chantal, dochter van Wil en Cor, werd zes jaar geleden mee gezogen door het enthousiasme van haar ouders en trok ook haar vriend Jeroen mee in het pannenkoekenbakken geweld. ''De onderlinge sfeer is enorm gezellig. Vanaf het moment dat we aan het bakken zijn, begint iedereen te zingen. Daags na de Floor is het tijd om schoon te maken en dat alles weer schoon wordt opgeborgen voor de volgende Floor. Dan de dertigste editie,'' besluit Wil, de eeuwige regelaar. ''En de Alkmaarse wethouder Van Zon heeft beloofd om met ons mee te bakken.''

Meer informatie over Floor via www.floorschermerhorn.nl


De zingende pannenkoekenbakkers.