Marmeren gedenkplaat Modehuis Meijer.
Marmeren gedenkplaat Modehuis Meijer. (Foto: aangeleverd)

Modehuis Meijer wordt Zara

In mijn functie als vrijwilliger in de Monumentenloods van de Historische Vereniging Alkmaar zie ik onder een laag stof een plaat marmer liggen met tekst en beeld van Mercurius. Deze plaat is geschonken door het personeel aan de familie Meyer bij het 110-jarig bestaan van Modehuis Meijer in de Langestraat. En meteen gaan mijn gedachten terug naar de jaren vijftig/zestig van de vorige eeuw. Ik zie mijn zus Ini staan als verkoopster achter een toonbank van hout en glas erop.

Samen met andere verkoopsters bedient zij de klanten zonder opdringerig te zijn. Mijn broer Harrie was liftboy bij Meijer op woensdag- en zaterdagmiddag, voor twee gulden per middag. Als hij verhinderd was nam ik zijn dienst over. Als liftboy had je een verantwoordelijke baan. De lift van het merk Hamer was niet groot: iets meer dan een vierkant meter en werd aangedreven door een motor boven op het dak. Door de lift liep een dik touw met koperen ballen van boven naar onder. Door aan het touw te trekken zette je de lift in beweging. De lift stopte als een van de koperen ballen in een versmalling werd geduwd. Met trots en een glimlach opende je de deur van de lift. Voor deze service werd je ook beloond met een fooi van de klanten.

De geschiedenis van de familie Meijer in Nederland begint in de 18e eeuw in De Zijpe. Vanuit Westfalen verkopen ze als de zogenaamde 'Lappiespoepen' hun wollaken in Noord-Holland. De Meyers verkopen hun product huis aan huis vanuit de op de rug gedragen poepezak. Door het hoge vetgehalte in het wollaken is deze stof sterk waterafstotend, zeer geschikt voor de walvisvaart. In 1800 kopen Barend Meyer en zijn zwager Gerrit Norp een pand in Sint Maartensbrug en verwerven zich daarmee een vast verkooppunt in de provincie. Nadat de compagnie is opgesplitst zet Barend het bedrijf voort in Den Helder. Zwager Gerrit blijft achter in St. Maartensbrug. In samenwerking met neef Hermann Martin Meyer wordt in1890 een filiaal aan de Houttil geopend. Vier jaar later is er behoefte aan uitbreiding en neemt de firma een winkel aan de Langestraat in gebruik. Dit pand wordt, naar ontwerp van P.N. Leguit, in 1913 samengevoegd met het pand aan de Kraanbuurt. Zo ontstaat een modern modehuis van alle gemakken voorzien, zoals een lift, elektriciteit en verwarming. Dit alles doet recht aan de leus van de familie Meijer: 'Voor onze clientèle is het beste juist goed genoeg.' De Spaanse kledingketen Zara heeft het pand in de Langestraat overgenomen. Als vervanging van de poepezak bezorgen ingehuurde koeriers met een transportbusje de online bestelde kleding bij je thuis of bij de buren. Zou Zara de marmeren gedenkplaat nog waarderen? De monumentenloods zoekt een beschermd plekje voor dit aandenken.

Jos Stroomer