Waar komen de woonwagens?

ALKMAAR - De gemeenten binnen de Regio Alkmaar hebben in januari besloten om woonwagen- en standplaatsenbeleid regionaal vorm te geven. Om goed inzicht te krijgen in het huidige beleid, aantallen plaatsen in de regio en de toekomstige behoefte wordt een inventarisatie gemaakt. Tijdens deze inventarisatie gaan de gemeenten in de regio Alkmaar individuele gesprekken voeren om meer zicht te krijgen op de woonwensen van de woonwagenbewoners.

In de afgelopen periode is de aandacht voor woonwagenstandplaatsen toegenomen. Mede naar aanleiding van uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in juli 2018 een nieuw beleidskader 'Gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid' uitgebracht dat gemeenten bouwstenen biedt voor de beleidsvorming rondom standplaatsen en woonwagens.

Regio Alkmaar

De Regio Alkmaar heeft besloten een gezamenlijke inventarisatie uit te voeren naar het huidige woonwagen-/standplaatsenbeleid, het aantal standplaatsen en/of woonwagenlocaties en de feitelijke behoefte aan standplaatsen nu en in de toekomst. Door regionaal op te trekken kunnen kennis en ervaringen worden gedeeld. De gemeente Alkmaar onderzoekt de mogelijkheden om huurstandplaatsen te realiseren in De Driehoek Vroonermeer. Daarbij worden de corporaties, woonwagenbewoners en de omwonenden betrokken.