Een magisch mooi plaatje van fotograaf Rein Schouten.
Een magisch mooi plaatje van fotograaf Rein Schouten. (Foto: Rein Schouten)

Volle kerkbanken met kerst

ALKMAAR - Hoewel menig kerk noodgedwongen zijn deuren moet sluiten als gevolg van teruglopend kerkbezoek, zitten de kerkbanken met kerst wél vol. Kerstmis is voor veel mensen vooral een feestje van lekker eten, samenzijn met familie en cadeautjes, maar tijdens kerst zijn kerkdiensten soms zo populair dat ze op kerstavond soms meer dan één dienst organiseren. Wie in Alkmaar woont en graag tijdens kerst een kerkdienst bijwoont, heeft volop keuze. Hier volgt een kleine greep uit de kerstdiensten in de stad.

Kleine greep uit de kerstdiensten in de stad

In de Grote Kerk van Alkmaar vindt dinsdag 24 december de jaarlijkse kerstnachtdienst plaats. De kerstnachtdienst begint om 22.30 uur. De muzikale medewerking wordt verleend door het Stedelijk Harmonieorkest SDG Alkmaar onder leiding van André Elders en Pieter van Dijk achter het grote kerkorgel. Dat bespeelt hij vanaf 22.00 uur. De samenzang voorafgaand aan de dienst begint om om 22.15 uur. Voorganger is Gonny Loman, pastor Laatdiensten en geestelijk begeleider van het Centrum voor Levensvragen. Bij de uitgang zal gecollecteerd worden voor een goed doel. Deze kerstdienst is gratis te bezoeken.

Klassieke en eigentijdse liederen

Ook in de fraaie Kapelker aan de Laat is er 24 december een kerstnachtdienst waarin bezoekers een mix van klassieke en eigentijdse liederen zingen. Dit alles onder begeleiding van het prachtige Müllerorgel, band en koor.

Onder begeleiding van het prachtige Müllerorgel, band en koor

De overdenking wordt verzorgd door Kees Drost. Thema: 'Gods hart klopt voor jou'. Na afloop is er traditioneel glühwein met kerststol. Vanaf 21:30 uur zijn de deuren op en de dienst begint om 22:00 uur. Op 1e Kerstdag - woensdag 25 december - begint de kerstviering om 10.00 uur.

Viering om sterren

Ook kinderen kunnen van een kerstavond genieten. Zo begint dinsdag 24 december om 17.00 uur in de Oud-Katholieke kerk aan Nassaulaan 43 een kerstnachtdienst voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Dit jaar draait die viering om sterren. Bezoekers horen het verhaal van de kleine jongen Irenus, die stiekem achter zijn vader aangaat om ook die ster te volgen. Net als zijn vader wil hij cadeau's meenemen voor het kind, maar dat is nog makkelijker gezegd dan gedaan, want onderweg gebeurt er van alles. Om 21.00 uur begint de kerstnachtdienst voor volwassenen met voorganger pastoor Erna Peijnenburg. Op Eerste Kerstdag begint de dienst om 10.00 uur. In de Lutherse kerk aan de Oude Gracht begint om 21.00 uur een kerstnachtdienst met ds Y. Bos.