Afbeelding
(Foto: Vincent de Vries)

'Onopvallend mooi, daar hou ik van'

ALKMAAR - Wie met veel liefde zijn pand of woning opknapt, maakt kans op een prijs: de Puienprijs. Alle recent verbouwde, gerenoveerde en gerestaureerde panden in de binnenstad en oude omliggende wijken komen in aanmerking voor de Puienprijsverkiezing. Ook nieuwbouw in een historische omgeving kan genomineerd worden. De Historische Vereniging Alkmaar (HVA) heeft inmiddels een 'longlist' met zo'n tachtig panden.

'We laten alle pandjes de revue passeren'

"We laten alle puien de revue passeren en beoordelen met cijfers van 0 tot 5. De mooiste puien die overblijven worden medio juni per fiets bezocht", zegt Feyko Alkema van de HVA.

Weggewerkte regenpijpen

Het verschil tussen de jaren van economische crisis en welvaart is volgens Alkema groot. "Het aantal bouwaanvragen is enorm. Bovendien zie je nu meer aandacht voor details. Kijk bijvoorbeeld naar afwerkrandjes en weggewerkte regenpijpen in bouwprojecten. Voorheen werden de pijpen simpelweg aan het pand geplakt, maar nu zijn ze onderdeel van de architectuur."

Extase

Na de brand op de Langestraat had de HVA bezwaar tegen de hoogte van de panden. "We versleten onze schoenzolen tijdens wandelingen naar de architect en eigenaar, maar uiteindelijk verloren we de strijd. Als we nu naar het uiteindelijke resultaat kijken, zijn we niet helemaal ontevreden, want het project is zeker deels geslaagd. Zo is er zorgvuldig aan details gewerkt. Het verhogen van panden zien we steeds meer, zoals aan de Kanaalkade, naast kaasfabriek Eyssen. Dit vinden we hier juist heel goed passen. Op de plaats waar discotheek Extase stond, staat nu een veel hoger appartementencomplex, maar past goed in de omgeving. Inmiddels heeft het hoekpand aan de Paternosterstraat een aanvraag ingediend om het gebouw met een etage te verhogen en dat vinden we een passende ontwikkeling. Daar gaat het ons eigenlijk om; het moet een relatie hebben met de omliggende bebouwing; het moet passen. Waar ik persoonlijk erg van hou, is onopvallende mooi. Verbouwde of gerestaureerde panden die eigenlijk helemaal niet zo opvallen, tot je foto's ziet van de oorspronkelijke situatie. Een voorbeeld is de lunchroom gelegen aan de Langestraat/hoek Houttil (Soecker). Het opknappen van bedrijfspanden is al fraai, maar wat ik helemaal bijzonder vind, zijn particulieren die met veel liefde en passie hun woning restaureren. In de Spoorbuurt zijn hier fraaie voorbeelden van te vinden.

Aanmelden

De Puienprijscommissie van de Historische Vereniging Alkmaar is druk bezig alle gerealiseerde bouwplannen van de laatste twee jaar te inventariseren. Zo ontstond een longlist van zo'n tachtig pandjes. Eigenaars, initiatiefnemers, architecten en aannemers die de laatste jaren een pand hebben opgeleverd of verbouwd hebben, kunnen dit ook zelf even melden. Zij dienen een digitale foto van de oude en de nieuwe situatie mee te sturen naar info@hvalkmaar.nl) De uiteindelijke nominaties worden in de maand augustus 2019 bekend gemaakt. De winnaars worden door de jury aangewezen op de Puienprijsavond van 20 november 2019. Meer info op de website van de Historisch Vereniging Alkmaar: hvalkmaar.nl/puienprijs.