Voor wie doen we het?

Een paar jaar geleden stonden overal in Zaanstad vrijwilligers op die buurthuizen redden die met sluiting werden bedreigd.

Zo ook in Wormerveer waar een groep van zo'n 45 vrijwilligers Buurtcentrum De Lorzie runt. Secretaris Mieke Pasman en beheerder Esmeralda Egberts vertellen dat ze vooral druk zijn met faciliteren, aan zelf organiseren komen ze nog niet toe.

"Iedereen met een idee is welkom, ze moeten het dan zelf uitvoeren en voor bezoekers zorgen.

Het moet wel een relatie hebben met een maatschappelijk of sociaal doel. We hebben zeven verschillende ruimtes met een eigen sfeer die goed worden goed gebruikt. As u een leuk initiatief heeft, laat dan vooral van u horen."

Toekomstbestendig

Mieke en Esmeralda zijn zich er goed van bewust dat nog lang niet iedereen het buurtcentrum weet te vinden. "We hebben veel tijd in beheer van het gebouw gestoken. We gaan eigenlijk nu pas echt starten. Om toekomstbestendig te zijn, hebben we onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor het buurthuis."

Jongeren bleken niet dé doelgroep te zijn, omdat ze slechts vijf procent van de bevolking van Wormermeer uitmaken en er geen middelbare school is. Wel zijn er contacten gelegd met de basisschool dat heeft geresulteerd in een activiteit rond de kerst.

"Na de jongerenmarkt hebben we verkend of we de culturele hotspot van Zaanstad Noord konden worden, zoals een van onze bestuursleden gekscherend inbracht. Ook dat viel af omdat er al verschillende instellingen in de buurt zijn die zich inzetten voor cultuur. Als iemand een senioren songfestival wil organiseren, dan is dat geweldig. Maar we gaan er niet actief mee aan de slag omdat we de andere organisaties niet willen beconcurreren. We zijn ons nu aan het beraden op bewoners tussen de 30 en 50 jaar. Denk bijvoorbeeld aan gescheiden vaders en moeders die wel behoefte hebben aan een gezellige plek."

Betrokkenen

Met verschillende betrokkenen in de buurt wordt onderzocht waar behoefte aan is zodat De Lorzie daarop kan inspelen.

Lees het volledige verhaal en andere Zaanse verhalen over vrijwilligers die hun omgeving sterker maken op www.dezaanseverhalen.nl.