Afbeelding
(Foto: Adobe Stock)

Het gebit gezond houden

Met een gezond gebit is zonder problemen te eten en drinken. En een goed onderhouden gebit ziet er natuurlijk mooi uit. Om dit te bewerkstelligen is een goede mondverzorging essentieel.

Tandplak is een wit, gelig laagje dat ontstaat op en tussen de tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën die suikers en zetmeel omzetten in zuren. Deze zuren veroorzaken gaatjes in het gebit. Tandplak moet men verwijderen tijdens het tandenpoetsen.

Tandenpoetsen is de basis voor een gezond gebit. Het is belangrijk om zeker twee keer per dag te poetsen, twee minuten lang, met fluoridetandpasta. Fluoride maakt tandglazuur sterker. Voor kinderen tot vijf jaar is er speciale peutertandpasta, die minder fluoride bevat. Spoel na het tandenpoetsen niet na met water. Spuug alleen maar de overtollige tandpasta uit. Op die manier kan de fluoride in de tandpasta goed z'n werk doen. Dit versterkt het glazuur van de tanden en kiezen, waardoor minder makkelijk gaatjes ontstaan.

Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel elke drie maanden. Met een elektrische tandenborstel is tandplak op een makkelijke manier te verwijderen. De elektrische tandenborstel maakt de juiste poetsbeweging. Poets volgens een vaste volgorde, de drie B's (binnenkant, buitenkant, bovenkant) zijn een goed hulpmiddel.

Suikers en zetmeel

In vrijwel al het eten en drinken zitten suikers en zetmeel. De bacteriën in de mond zetten deze om in zuur. Op zich is dat geen probleem, want een gezond gebit herstelt zich na verloop van tijd vanzelf weer. Als het gebit onvoldoende kans krijgt om te herstellen, kunnen gaatjes ontstaan. Kies voor de drie hoofdmaaltijden en neem maximaal vier keer per dag iets tussendoor. Eet en drink geen zure producten zoals citrusvruchten, fris- en sportdranken één uur voor het tandenpoetsen. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan en door de schurende werking van borstel en tandpasta kan men het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen. Daardoor slijt het gebit; dit heet tanderosie.

Bron: www.gezondheidenco.nl