Afbeelding
(Foto: )

Kom maar binnen!

Het Brandtweer werkt aan de missie 'samen met elkaar voor de buurt'.

Buurthuis Het Brandtweer in Koog aan de Zaan startte vele jaren geleden met de koffie-inloop. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar mensen uit de buurt komen voor de gezelligheid. Daar zijn activiteiten bij gekomen die door het bestuur zijn ingebracht en overgenomen door vrijwilligers. Zo is er onder meer een lunch- en eetcafé, kinderactiviteiten, inhaken. Voor het poppenhuisforum, het sjoelen, de bingo en het repaircafé komen mensen uit de hele regio voor de activiteit, maar ook om elkaar te ontmoeten. Jaarlijks vindt een kleine 10.000 mensen de weg naar het buurthuis.
De bestuursleden vertellen: 'We zijn echt een sociaal maatschappelijk buurthuis! Bij de koffie-inloop kun je je verhaal kwijt. Je hoort vaak dat ze hier de hele week naar uit kijken. Het buurthuis is laagdrempelig, zowel in prijs als dat we uitstralen "Kom maar binnen". Via de maandelijkse rommelmarkt en de jaarlijkse weggeefmarkt krijg je nieuwe mensen binnen, én door yoga. Hier krijgen onze bezoekers zelfvertrouwen. Het is hier zo gezellig. De mensen ondersteunen elkaar en zijn betrokken. Dit maakt dat het zo leuk is om je als bestuurslid in te zetten. Je ziet mensen ontwikkelen en dat er nieuwe vriendschappen ontstaan. Dat het kleine buurthuis voelt als een huiskamer blijkt ook uit het feit dat de verhuur goed loopt. Daardoor merk je dat veel mensen het hier prettig vinden. Het buurthuis is zover gekomen door het goede betrokken bestuur, met mensen die goed met elkaar overweg konden en tijd maakten om het buurthuis goed te besturen.'
De bestuursleden hebben zich tien jaar ingezet om het buurthuis zover te brengen. Nu vinden ze het tijd voor een nieuwe frisse wind. Nieuwe bestuursleden komen in een gespreid bedje, want de activiteiten lopen goed. 'Er staat een goede basis, maar het is goed dat er nieuw bloed komt met nieuwe ideeën.'
Mocht je tijd en energie willen steken in het buurthuis waar ze zich met veel plezier inzetten om de buurt sterker te maken? Ze zijn op zoek naar bestuursleden die de rol van secretaris, voorzitter, planning, PR en website overnemen.

Lees het volledige verhaal over het buurthuis op www.dezaanseverhalen.nl. Via Facebook Zaanse Verhalen worden de verhalen en de tips aangekondigd.