Een visje en een stuk appeltaart blijken de uitkomst om contact te leggen tussen uiteenlopende groepen.
Een visje en een stuk appeltaart blijken de uitkomst om contact te leggen tussen uiteenlopende groepen. (Foto: Sarah Vermoolen)

Koffie, vis, Arabisch eten én appeltaart

Hoe breng je uiteenlopende groepen mensen met elkaar in contact? Een visje en een stuk appeltaart blijken de uitkomst.

Al vele jaren ontvangt Tante Tee in Krommenie in de lunchroom gasten die hier graag komen vanwege de lekkernijen en de gezellige sfeer. De bijzondere bediening is wellicht nog van grotere waarde. Hier werken mensen met een verstandelijke beperking die zichtbaar plezier hebben in het bedienen van de klanten.

Het voorbeeld van Tante Tee heeft geleid tot het populaire Bakkie Leut aan de Zaan. In het voorjaar staat de Pippowagen weer aan de Zaan in Wormerveer en strijken mensen graag neer op het terras, voor de koffie en het befaamde stuk appeltaart. Minder bekend is dat de medewerkers van Bakkie Leut in de winter hebben doorgewerkt. Zo runnen ze onder meer de koffiecorner bij Evean Verzorgd Wonen in Westerwatering in Zaandam.

Ook in het verzorgingstehuis Guisveld doen ze allerlei klussen

Ook in het verzorgingstehuis Guisveld doen ze allerlei klussen. Zowel Evean, Odion als de bewoners zijn hier zeer over te spreken. Ze zijn vooral erg enthousiast over het feit dat de mensen van Odion, die graag medewerkers willen worden genoemd , een goede klik met de bewoners hebben. Zij nemen de tijd voor een praatje en zijn blij met de complimenten die ze elke dag krijgen. Iedereen is welkom in de koffiecorner in Westerwatering, zodat het wellicht een populair trefpunt in de wijk gaat worden.

Ontmoetingsplaats

De kantine van broedplaats De Honigfabriek in Koog aan de Zaan is tegenwoordig een ontmoetingsplaats voor Meet the mama's. Vrouwen met een vluchtelingenachtergrond doen hier ervaring in de horeca op. Ze werken één dag per week als vrijwilliger, twaalf weken lang. Trots laten ze hun kookkunst zien, maar ze doen zo ook ervaring op in de bediening en hoe het werkt in de Nederlandse horeca. De vrouwen zelf benoemen dat ze het vooral erg leuk vinden om zo contact te maken met Nederlanders.

Bij Evean Acht Staten in Wormerveer zetten ze tegenwoordig de vis in om mensen uit de buurt aan te trekken om eens langs te komen. Dat Zaanse Verhaal lees je binnenkort.

Meer weten

Meer weten over deze Zaanse verhalen? Kijk dan op www.dezaanseverhalen.nl