Dentist hand holding of jaw model of teeth and cleaning dental with dental tool.
Dentist hand holding of jaw model of teeth and cleaning dental with dental tool. (Foto: adobestock)

Voorkom dat kunstgebit los gaat zitten

ASSENDELFT - Miljoenen Nederlanders dragen een prothese. De meeste van hen zijn hier tevreden over. Maar helaas gaat het niet bij iedereen van een leien dakje. Sommige mensen ondervinden problemen met het kunstgebit, zoals pijn of andere ongemakken. Gelukkig valt er vaak iets aan te doen. Het meest voorkomende problemen is dat het gebit los gaat zitten. Daar zijn wel tijdelijke oplossingen voor maar als die na verloop van tijd niet helpen neem dan contact op met Dentall Company.

Een loszittend kunstgebit is een van de meest voorkomende problemen. De oorzaak ligt meestal bij de kaak: die verandert langzaam maar zeker van vorm, waardoor de prothese op termijn niet meer goed past. Als u een kunstgebit krijgt, worden uw eigen tanden en kiezen, voor zover die nog aanwezig waren, getrokken. Nu de wortels van het gebit verdwenen zijn, heeft het kaakbot niets meer vast te houden. Daardoor wordt het steeds dunner. De tandarts of tandprotheticus maakt het kunstgebit op basis van uw kaak zoals die eruit zag vlak voor of na het trekken van de tanden en kiezen. Vanaf dat moment beginnen de kaken dus te slinken. Hierdoor wordt de prothese na een poosje te wijd en zit het niet meer stevig in de mond.

Wat te doen aan een loszittend kunstgebit? Als u merkt dat uw kunstgebit niet meer zo stevig zit, zijn er een paar oplossingen: Kleefpasta of kleefpoeder gebruiken. Kleefmiddelen kunnen ervoor zorgen dat het gebit net even wat beter vast blijft zitten. Op zich is hier niets mis mee, maar het is natuurlijk geen blijvende oplossing. Vooral als de ruimte tussen prothese en de kaak groter wordt, werkt kleefpasta of kleefpoeder niet voldoende.

Dentall Company

Als het kunstgebit echt niet meer past of blijft zitten, dan moet er een nieuwe prothese worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld bij Willem Launspach in Assendelft. Launspach is gediplomeerd tandprothethicus bij de vestiging van Dentall Company in de Zaanstreek. Dentall Company verzorgt een nieuw kunstgebit die in een dag klaar is. Willem Launspach: "Zonder doorverwijzing van de tandarts kunnen klanten bij ons terecht voor het vervaardigen van een kunstgebit of klikgebit. Het eerste consult is gratis. Wij hebben overeenkomsten met de meeste zorgverzekeraars en vergoedingen komen vanuit de basisverzekering."

Dentall Company is gevestigd aan De Bonte Ruiter 16 in Wormerveer. Voor meer informatie: www.dentallcompany.nl , info@dentallcompany.nl en 075-6414803.