Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet 2019

ZAANSTAD - Het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet vindt 4 mei in Zaanstad plaats. Vertellers, bewoners, nazaten en belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden en/of werkten. Ze zaten er ondergedoken of ze werden van daaruit gedeporteerd. Ook verzetsverhalen komen aan bod.

Het zijn sprekende herdenkingen op de plek waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld, om te herinneren en te herdenken. Niet zelden is een Joods verhaal óók een verzetsverhaal en andersom. Er waren Joodse mensen betrokken bij het verzet en onderduik werd vaak mogelijk gemaakt door betrokkenheid van verzetsmensen.

Er zijn locaties die voor het eerst mee doen. Zoals het adres aan de Prins Hendrikstraat 139 waar de familie Pel woonde en waar door verraad Geertje Pel-Groot om het leven kwam, maar de joodse baby werd gered. De sprekers op dat adres schreven er een boek over. Of het adres van dr. De Leeuw aan de Stationsstraat 82, waar een van de zonen het opmerkelijke verhaal van zijn vader vertelt.

Op de zeven andere adressen in Zaanstad worden eveneens interessante verhalen verteld over het Joodse leven in de Tweede Wereldoorlog.
Veel informatie over deze families staat vermeld op de website www.joodsmonumentzaanstreek.nl

De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk.
Kijk voor het volledige programma op de website: www.openjoodsehuizen.nl en de website van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad, www.4en5meizaanstad.nl.