Wandelroute door het bos
Wandelroute door het bos (Foto: Wiebe de Bruin)

Gratis Mooiste Wandelroute van het Jaar

REGIO - De Mooiste Routes heeft Ridders, Nonnen en Draken van routemaker René de Jong uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar. Deze wandeling vanaf Lage Vuursche (Utrecht) voert door het bos van de ridders, over het land van de nonnen en langs het kasteel van de draken. De route slingert door de afwisselende bossen, en ook langs heideveldjes, natuurakkertjes, landgoederen en weidse open natuurgebieden. In de zomer loopt de route door een dichte begroeiing van varens; in het najaar zijn er talloze paddenstoelen. René de Jong houdt van wandelroutes die een beetje avontuurlijk zijn. Hij gaat altijd op zoek naar de mooiste paadjes; vooral verrassende eenmanspaadjes hebben zijn voorkeur.


Tien juryleden gingen op pad om vier genomineerde wandelroutes te beoordelen. Criteria bij de beoordeling zijn rust, schoonheid en variatie in het landschap, maar ook zaken als begaanbaarheid van paden, bijzonderheden langs de route die wandelaars bijblijven, de aanwezigheid van bankjes, picknickplekken en horeca en bereikbaarheid per OV. Ridders, Nonnen en Draken scoorde hoog op al deze punten.

Ter kennismaking met De Mooiste Routes is de wandeling Ridders, Nonnen en Draken tot en met 31 juli gratis te downloaden. Vul bij Gratis Wandelroute van het Jaar toegangscode in: WJR2019.

Landelijk aanbod

Mooisteroutes.nl heeft een landelijk aanbod van 1265 wandel-, fiets- en kanoroutes en ook mindervalidenroutes. Abonnees hebben voor € 13,50 een jaar lang toegang tot dit steeds groeiende aanbod, twee jaar kost € 24,50. Zo'n 150 vrijwilligers zorgen voor steeds weer nieuwe routes en controle van bestaande routes. Naast een zorgvuldige beschrijving is van elke tocht een topografische kaart beschikbaar. Bijna alle routes hebben ook een gps-versie. Geen zin om alleen te wandelen? Op mooisteroutes.nl is het ook mogelijk in te schrijven voor wandelpools. www.mooisteroutes.nl.