Xiomara Le Grand houdt van het verbinden van mensen
Xiomara Le Grand houdt van het verbinden van mensen (Foto: Froukje Klop)

Xiomara organiseert eerste Vrijheidsmaaltijd in Lichtplaats Zaandam

ZAANDAM - "Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar mijn moeder ging vorig jaar naar een vrijheidsmaaltijd in Amsterdam" vertelt Xiomara. "Toen ik ging googelen kwam ik op de site van het 4 en 5 mei comité. Ik vond het zo leuk en het past bij mijn bedrijf." Xiomara en haar zus N'ketia met hun bedrijf The Xen Station als doel mensen bij elkaar te brengen, gesprekken aan te gaan en ervaringen te delen. Met hun bedrijf houden ze zondag 5 mei de eerste Vrijheidsmaaltijd in de Lichtplaats in Zaandam. Ongeveer vijftig gasten nemen deel aan deze maaltijd. Zij praten met elkaar over vrijheid tijdens een 'Walking Lunch'.

"Verbinding maken met zoveel mogelijk mensen"

The Xen Station organiseert, doorgaans voor vrouwen, bijeenkomsten en workshops in het kader van zelfbewustzijn en -ontwikkeling, verbinding en het delen van ervaringen. Xiomara, die The Xen Station met haar zus, N'ketia heeft opgezet vindt dat het thema van een bevrijdingsmaaltijd daar perfect op aansluit. De kern van de maaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel waarbij de gasten met elkaar in gesprek gaan over historische en maatschappelijke thema's als vrijheid en onvrijheid, thema's waar je niet dagelijks bij stilstaat.

Gesprekskaartjes

"Ik nam contact op met het 4 en 5 mei comité om meer informatie te vragen over de vrijheidssmaaltijden en het bleek dat ik een voorstel moest schrijven wat ik hiermee voor ogen had. Zodat zij konden kijken of het paste bij waar zij voor staan. Daar gingen ze mee akkoord. Ik krijg ook gesprekskaartjes van ze, om mensen een idee te geven waarover ze kunnen praten." Er is gekozen voor een Walking Lunch, zodat er na elke gang met een andere gast een gesprek kan worden aangegaan. "Op deze manier kan je verbinding maken met zoveel mogelijk mensen. Het is leuk om ook iemand te spreken waar je niet mee gekomen bent." Xiomara bevestigt dat ze mensen hierin stimuleert omdat mensen het niet altijd makkelijk vinden om dit uit zichzelf te doen.

100 jaar vrouwenkiesrecht

Het bevrijdingsthema van dit jaar is 'In vrijheid kiezen'. Xiomara geeft aan dat dit mooi past bij de viering van honderd jaar kiesrecht voor vrouwen. "Ik kwam erachter dat wij dit jaar honderd jaar kiesrecht voor vrouwen vieren en het is mooi om bijvoorbeeld te praten in hoeverre wij tegenwoordig de vrijheid hebben om keuzes te maken. En wat doet dit met jou en mij? Dat is iets moois om bij stil te staan."

Voor de lunch, die om 11.45 begint, is een samenwerking gestart met De Lichtplaats, een bruisend centrum in de Zaanstreek op het gebied van lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid. De Lichtplaats realiseert en draagt bij aan verschillende maatschappelijke initiatieven. "Ik gaf daar al workshops en ik dacht na hoe ik de lunch laagdrempelig kon houden, niet te duur.

Lees verder op pagina 6.

Vervolg van de voorpagina

Daarom heb ik gevraagd of de Lichtplaats de ruimte wilde sponsoren. Edith Atkins, de coördinator, was direct enthousiast."

Sponsoring hapjes

Voor de lunch heeft Xiomara ook sponsoring gezocht. De Albert Heijn Hermitage sponsort een groot deel van de hapjes en daarnaast hebben diverse mensen toegezegd om hapjes te maken. "Ik ben taalcoach van een Syrische vrouw en zij maakt zoete en hartige Syrische gerechten. Mijn moeder maakt Antiliaanse broodjes, 'Johnny cakes' en mijn zus maakt een maaltijdsalade." Met stokbrood, fruit, mooie hapjes en bloemen wordt het volgens haar een gezellige maaltijd. Ze heeft er dan ook veel zin in. "Ik vind het altijd leuk om dingen te doen waarbij verbinding centraal staat. Dit is wel de eerste keer dat ik een bevrijdingsmaaltijd organiseer en ik vind het ook spannend, juist omdat het er nog niet is." Maar als het aan haar ligt, organiseert ze het volgend jaar gewoon nog een keer. "Misschien dan zelfs nog wat groter dan nu ...", besluit ze met een lach. De lunch kan, voor wie dat wil, afgesloten worden met een visualisatie over vrijheid: stel dat alles mogelijk is, wat zou je dan veranderen?

Locatie: De Lichtplaats, Provincialeweg 302. Aanvang lunch: 11.45 uur, bijdrage: 2 euro p.p.

De Lichtplaats, waar de eerste vrijheidsmaaltijd van Zaandam plaatsvindt.