In dertig dagen tijd een nieuwe gewoonte creëren

REGIO - Veel mensen hebben in januari goede voornemens. Deze stranden echter vaak al snel. GGD Zaanstreek-Waterland daagt daarom opnieuw alle inwoners van de regio uit om in maart een gezonde gewoonte aan te leren en mee te doen met de actie '30dagengezonder'.

De ondersteuning van de GGD kan helpen om het wél vol te houden. Jong en oud kan meedoen, ieder met zijn eigen uitdaging. '30 dagen gezonder' is een gezamenlijke actie van vier GGD-afdelingen die werkzaam zijn in Noord-Holland en Flevoland. Van ons gedrag is 95 procent gewoontegedrag. Bijvoorbeeld elke avond een wijntje drinken bij het eten of elke dag ontbijten. In dertig dagen tijd kunnen mensen een nieuwe gezonde gewoonte creëren of een ongezonde doorbreken. Door dat gelijktijdig met vele anderen te doen is het nog beter vol te houden. Daarbij krijgen deelnemers tips en informatie via de website www.30dagengezonder.nl, de nieuwsbrief en Facebook.

Veel mensen weten zelf wel wat ze kunnen doen of laten om zich gezonder te voelen. Dit kan een grote, maar ook een kleine uitdaging zijn. Bijvoorbeeld op tijd naar bed gaan, geen alcohol drinken, elke dag tienduizend stappen zetten, 's avonds de mobiele telefoon wegleggen of de hele periode geen suiker eten. De actie 30dagengezonder stimuleert mensen op een positieve manier zelf een uitdaging te kiezen en hierbij succes te ervaren. "Zo ervaar je de eigen invloed op je gezondheid en dat er veel activiteiten zijn die hier aan bijdragen", aldus de organisatie achter 30dagengezonder.

Deelnemen kan individueel of samen met anderen. Door samen een uitdaging aan te gaan, kunnen mensen elkaar scherp houden. Een schoolklas kiest er bijvoorbeeld voor om elke dag water te drinken op school. Een gezin spreekt af de hele maand samen te ontbijten en collega's gaan bijvoorbeeld samen sporten of lezen na acht uur 's avonds geen werkmail meer. De actie 30dagengezonder loopt van vrijdag 1 tot en met zaterdag 30 maart. Aanmelden kan gratis via de website www.30dagengezonder.nl. Na het aanmelden ontvangt iedere deelnemer de hele maand maart informatie en tips van lifestylecoaches, andere deelnemers en het 30dagengezonder-team. Meedoen en de actie volgen kan via www.facebook.com/30dagengezonder.