Kaart van de Starnmeer met onder Knollendam aan de Noordkant van de Zaan, rechtsboven de Beemster en links het Alkmaardermeer
Kaart van de Starnmeer met onder Knollendam aan de Noordkant van de Zaan, rechtsboven de Beemster en links het Alkmaardermeer (Foto: Molen Museum Zaandijk)

'Het bedrog van die gewaande goudmijn'

De droogmaking van het Starnmeer, 1632-1643

ZAANDIJK - In het Molenmuseum wordt zondag 3 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur een lezing gegeven door historicus Diederik Aten over de droogmaking van het Starnmeer in de periode 1632 -1643. De toegang is gratis.

Vorig jaar werd in de Starnmeer het 375-jarig bestaan van de polder uitgebreid herdacht en gevierd. Het was tenslotte de laatste grote droogmakerij van de Gouden Eeuw. De belangstelling voor de landaanwinning kreeg een enorme impuls door het succes van de Beemster (droog in 1612).

Graantje meepikken

Het dorpsbestuur van De Rijp wilde een graantje meepikken en verkreeg in 1632 een octrooi of concessie voor het Starnmeer. Natuurlijk was de beroemde Rijper Leeghwater nauw bij het project betrokken. De stad Alkmaar zag echter door de droogmaking de scheepvaartroute naar de Zaanstreek en Amsterdam bedreigd en eiste de aanleg van nieuwe kanalen. De Rijp kon het in 1638 niet meer aan en Amsterdamse geldschieters namen het project over. Om het meer leeg te malen, lieten zij de eerste vijzelmolens in Holland benoorden het IJ bouwen. Ondertussen explodeerden de kosten en bovendien bleek nieuwe land van slechte kwaliteit.

Ruim een eeuw later klaagde het polderbestuur nog over 'Het bedrog van die gewaande goudmijn'. Aanmelding via Molenmuseum 075-6288968, info@zaanschemolen.nl