Realistisch werk van Cor Dik uit de familiecollectie.
Realistisch werk van Cor Dik uit de familiecollectie. (Foto: Aangeleverd)

Werken Cor Dik uit familiecollectie te zien

ZAANDAM - Bij galerie Zaansgroen zijn zaterdag 16 en zondag 17 maart (13.00 -17.00 uur) inkttekeningen, grafiek en enkele schilderijen van Cor Dik (Zaandijk 1906 - Amsterdam 1975) uit familiebezit te zien. Dik was (wand)schilder, (pen)tekenaar, aquarellist, etser en tevens docent aan de Gerrit Rietveld Academie. De expo staat in het teken van de restauratie van een fresco uit 1956. De opbrengst bij verkoop komt ten goede aan de fondsenwerving van gemeente Amsterdam en Stichting Cor Dik ten bate van restauratie van het fresco.

Cor Dik werd nu eens als impressionist of realist, dan weer als expressionist gezien. Zijn werk kenmerkte zich door een onophoudelijk zoeken naar een innerlijke atmosfeer. Hij volgde de ontwikkelingen van het modernisme en de naoorlogse abstracte kunst met belangstelling, maar bleef zelf vasthouden aan de werkelijkheid. In de traditionele genres portret, landschap en stilleven ontwikkelde hij een kenmerkend handschrift, met heldere composities opgebouwd uit 'gekleurde' grijstinten.

Achtergrond

Als zoon van een kuiper kon hij niet naar de kunstacademie. Hij doorliep de Rijkskweekschool in Haarlem, ook wel de 'Universiteit voor arme jongens' genoemd. Na de verplichte vijf jaar voor de klas koos hij definitief voor het kunstenaarschap. Zijn vrouw, onderwijzeres Sies Dik-Noorman steunde hem hierbij. Van 1945 tot 1965 woonde en werkte hij in Amsterdam, waar hij een aantal grote projecten realiseerde. Hij daagde zichzelf uit om zo veel mogelijk verschillende technieken onder de knie te krijgen. Een van de resultaten was een fresco van 80 m2 over twee etages, dat hij in 1956 in de Banketbakkersschool in de Wibautstraat mocht aanbrengen. Aanvankelijk kreeg hij alleen materiaalkosten vergoed, maar de gemeente was zo tevreden over het resultaat, dat hij achteraf toch een honorarium ontving.

In de wederopbouwperiode (1945 tot 1970) zijn in openbare gebouwen een groot aantal monumentale wandkunstwerken gerealiseerd.Veel daarvan zijn er inmiddels verloren gegaan omdat juist gebouwen uit die periode worden gesloopt of getransformeerd. De restauratie van De Berkhoff, een gemeentemonument, met het fresco van Cor Dik is een mooi voorbeeld van hoe een wandkunstwerk als integraal onderdeel van het gebouw gekoesterd wordt. De gemeente Amsterdam en stichting Orion hebben de intentie uitgesproken het fresco te restaureren. Het Projectmanagementbureau stelde een plan van aanpak op. De gemeente werkt hierbij samen met Stichting Cor Dik. De restauratiekosten zijn geraamd op 200.00 euro. Orion wordt opdrachtgever voor de restauratie.

De gemeente Amsterdam stelt een subsidie ter beschikking en de aannemer draagt bij. Via crowdfunding en fondsenwerving wordt de ontbrekende 50.000 euro verzameld.

Adres: Zeemansstraat 54.