Vocaal Ensemble Intermezzo.
Vocaal Ensemble Intermezzo. (Foto: Kees van der Meer)

Twee koren in Stabat Mater Passieconcert

KOOG AAN DE ZAAN - In de Kogerkerk klinkt zondag 14 april de koormuziek van verschillende componisten, met als kern de tekst Stabat Mater Dolorosa. Vocaal Ensemble Intermezzo heeft het Nieuwegeins Kamerkoor als gast. Beide koren hebben Frank Hilberink als dirigent.

Het gedicht Stabat Mater gaat over de Moeder van Jezus, staande bij het kruis met haar verdriet om haar stervende zoon. Het gedicht begint met de woorden: Stabat Mater Dolorosa, Latijn voor 'De moeder stond bedroefd'. Wie het gedicht oorspronkelijk schreef, is onbekend, maar vaak wordt Jacopone da Todi (circa 1228-1306) als schrijver genoemd.

Bedroefde moeder

Het publiek hoort en voelt de smart van de bedroefde moeder in al haar facetten en emoties. De inhoud van het gedicht over de wenende moeder heeft componisten in alle tijden geïnspireerd om het verhaal op muziek te zetten. Het verdriet van Maria aan de voet van het kruis heeft veel symboliek. De veelheid daaraan brengt ook grote tegenstellingen en is in de uitvoering te horen. Van de grote dynamiek in het werk van Charles Gounod en Franz Schubert tot de verstilling van 'O Crux Ave' van Rihards Dubra.

Apart en samen

Het publiek hoort de koren apart van elkaar, maar ook met een dubbelkorig werk van Josef Gabriel Rheinberger en echt samen in de werken van Antonin Dvorák en Franz Schubert. Aanwezigen hebben zo klank van het kamerkoor en oratoriumkoor in één concert. Bes Westerhof bespeelt hierbij het orgel.

Praktische informatie

Het concert heeft als afsluiting de gelegenheid om met elkaar na te praten bij een drankje. Het begint zondagmiddag om 15.00 uur.

De toegang voor het optreden bedraagt 15 euro. Als bezoekers reserveren, hebben ze een gereduceerd tarief van 12,50 euro. Reserveren kan door even te bellen naar 06-23705153. De Kogerkerk is te vinden aan op Kerkstraat 14 in Koog aan de Zaan.

Het Nieuwegeins Kamerkoor.