Vrijwilliger Betty Brandsma
Vrijwilliger Betty Brandsma (Foto: aangeleverd)

'Je hoort de leukste verhalen'

"Dit vrijwilligerswerk is echt mijn ding. Vooral als ik al die blije gezichten zie en dat mensen vertrouwen in mij hebben." Overal waar Betty Brandsma komt, treedt ze de mensen met een glimlach en een praatje tegemoet. Betty ruimt zwerfvuil op in Saendelft, is sociaal maatje via het sociaal wijkteam Assendelft en gastvrouw bij Odion in Krommenie. En als een mantelzorger een keer op pad wil, staat ze klaar. Ze kijkt wat er nodig is en probeert dit als het even kan te regelen. "Als het aan mij ligt, zou ik de hele wereld redden. En de dieren!", voegt ze er lachend aan toe.

'Bij mijn ziekte wil ik niet stilstaan, wel bij mijn motto 'Pluk de dag'

"Ik lach veel en ondanks mijn ziektes gebeurt er van alles. Bij mijn ziektes wil ik niet stilstaan, wel bij mijn motto 'Pluk de dag'. Toen ik anderhalf jaar het hondje van mijn buren uitliet, merkte ik dat iedereen een praatje maakte. Je hoort dan de leukste verhalen. Dat heb ik ook als ik zwerfvuil ruim. Ik kan slecht tegen zwerfvuil en dierenleed. Laatst ben ik bij een zwerfafvalestafette geweest.

Daar kwam ik mensen tegen die blikjes en dopjes rapen waarvan de opbrengst naar een dierenasiel in Bosnië en onderzoek naar kinderkanker gaat. Daar ga ik nu ook voor. Vaak denken mensen dat ik een taakstraf heb. Als ze me vragen waarom ik dit doe, zeg ik altijd: Daar krijg je mooie benen van.

Sociale maatjes

Bij het sociale wijkteam in Assendelft zochten ze sociale maatjes. Bij een mevrouw kom ik nu al meer dan een jaar. We doen dan een spelletje of gaan samen even naar de supermarkt. De mensen kijken zo naar je uit. Het zou mooi zijn als veel meer vrijwilligers zich aanmelden.

Gastvrouw

Bij het eetcafé van Odion ben ik gastvrouw. Het is een goede plek voor de bewoners om elkaar te ontmoeten. Het zijn zulke lieverds. Ik heb er een familie bijgekregen. En ik kom al uit een gezin van twaalf!'.

Meer Zaanse Verhalen

Het volledige Zaanse verhaal is na te lezen via www.dezaanseverhalen.nl.

Op Facebook.com/zaanseverhalen worden de reportages aangekondigd over vrijwilligers die Zaanstad mooier maken.