Jubileumweekend in Stoommachinemuseum

REGIO - Op zaterdag 15 en zondag 16 juni memoreert het Stoommachinemuseum dat het 250 jaar geleden is dat de Schotse ingenieur James Watt het patent op zijn condensor kreeg. Ook vieren we het 150-jarig bestaan van stoomgemaal 'Vier Noorder Koggen', dat sinds 1985 onderdak biedt aan het museum.

Straattheater Abacus brengt zaterdag met de wonderlijke 'Steamroadsters' uniek improvisatietheater. Spelers, hoog op hun mechanisch 'beest', showen de spectaculaire acts. Zuchtend en knarsend zet het gevaarte zich in beweging, dreigend gerommel klinkt uit de buik van de dampende machine! Gedurende de dag zijn er diverse optredens en kunnen bezoekers tussendoor de bizarre machines, een mix van techniek en fantasie, bekijken.

Stoomsleper ss Adelaar komt richting het museum opgestoomd om zaterdag af te meren aan de museumsteiger in het IJsselmeer. Zowel zaterdag als zondag maakt de stoomsleper met een Triple-expansie stoommachine uit 1925 rondvaarten over het IJsselmeer van ongeveer dertig minuten. Afvaarten vertrekken vanaf 10.00 uur om het halve uur, behalve tussen 12.30 en 13.30 uur.

Tijdens dit weekend kunnen bezoekers ook een vaartocht met de Koggevaarder maken. In een klein uur neemt schipper Rob Smak de passagiers mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen bij de Koggevaarder maximaal 20 en bij de Adelaar 12 passagiers mee.

Combinatietickets: museumbezoek én rondvaart: volwassenen € 13,- en kinderen tot 18 jaar € 10,- .