De banken zijn in de loop der tijd groter gemaakt, zodat ook langere mensen erop konden zitten.
De banken zijn in de loop der tijd groter gemaakt, zodat ook langere mensen erop konden zitten. (Foto: Els van der Pompe)

Kerkje open voor bezichtiging

KROMMENIEDIJK - Bij mooi weer maken veel mensen een fietstocht door het mooie, waterrijke gebied rond Krommenie en Uitgeest. Waarschijnlijk komen ze dan langs het kerkje van Krommeniedijk. De oude kerk die daar staat, kunnen ze zondag 17 maart van 13.00 tot 16.00 uur bezichtigen.

Het huidige kerkje is in 1755 gebouwd, maar al vanaf 1461 hebben op deze plek eerst een kapel en later nog drie kerkjes gestaan. Brand en oorlogsgeweld heeft deze kapelletjes verwoest. De kerk ligt op een terp. Achter het gebouw is een begraafplaats waar nog steeds begrafenissen plaats kunnen vinden.

Tijdens een bezoek aan de kerk kunnen mensen onder andere geïnformeerd worden over het ontstaan van het kerkje, het scheepsmodel dat in de kerk hangt en bijvoorbeeld hoe de banken aangepast zijn omdat de mensen langer werden. Het kan ook zijn fijn om alleen maar te genieten van de rust en stilte in de kerk. De kerk bevindt zich op Krommeniedijk 182 in Krommeniedijk.