Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Ronde van Krommenie op 1e Pinksterdag

KROMMENIE - Een derde Pinksterdag was lange tijd een extraatje voor Zaankanters. Deze vrije dag ontstond tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Zaankanters vierden in 1574 de overwinning op de Spanjaarden tijdens de slag bij Wormer. Traditioneel was derde Pinksterdag ook de datum van de Ronde van Krommenie. Echter, Pinkster Drie Ronde van Krommenie is sinds twee jaar niet meer. De ronde wordt op zondag 9 juni verreden, oftewel Eerste Pinksterdag.

"Vroeger had iedereen vrij, maar nu moeten de meeste mensen werken. Bovendien komen de wielrenners ook van buiten de Zaanstreek en die hebben evenmin een vrije dag", zegt Raymond Castricum, die rondom de wielerronde altijd activiteiten organiseert. In plaats van één dag is het nu drie dagen feest bij zijn Café 't Centrum. Dit 'Pinksterfestijn' moet als het aan hem ligt de nieuwe traditie worden. Al tientallen jaren is het feest bij Café 't Centrum als de Ronde van Krommenie weer voor de deur staat. "Mijn vader is ermee begonnen. Ik ben van de tweede generatie", vertelt hij.

"We zagen dat er minder wielrenners kwamen. De Ronde van Krommenie is een heel oud evenement en we willen dat dit blijft bestaan. Daarom hebben we in overleg met wielervereniging DTS besloten om het te verplaatsen."