Herdenking Hannie Schaft.
Herdenking Hannie Schaft. (Foto: Compilatie door Sarah Vermoolen)

Vriendschap bij herdenking Hannie Schaft

Greet Plekker uit Zaandam organiseert al sinds de jaren negentig de herdenking waarbij de verzetsvrouwen worden geëerd. 'Toen Hannie Schaft het leed zag tijdens de Tweede Wereldoorlog, wilde ze in actie komen. Haar ouders waren onderwijzers, van huis uit was ze gemotiveerd om te zien wat er in de wereld om haar heen gebeurde. Ze zagen de maatregelen tegen de joden.

Op Internationale Vrouwendag ontmoeten mensen elkaar bij het monument op de Westzijde

Onrecht bestrijden

Dit was het ergste wat je mensen kon aandoen, dat je iemand om zijn uiterlijk of afkomst veroordeelde. Daar kon ze niet tegen en wilde ze iets aan doen. Ze stelde zich beschikbaar om het onrecht te bestrijden. "Ik kan ook niet tegen onrecht. Discriminatie en racisme vind ik afschuwelijk".

Dat moet de wereld uit, dat is voor geen mens goed. Mensen moeten elkaar accepteren zoals ze zijn. Soms gaat dat makkelijk, soms niet. "Ik vind het geweldig wat de verzetshelden hebben gedaan om de jodenvervolging tegen te gaan. Dat spreekt me erg aan, daarom organiseer ik al jaren de herdenkingen".

Er waren maar weinig vrouwen die actief waren in het gewapend verzet. Maar er waren wel veel vrouwen die joden hielpen onderduiken of geweren verstopten onder een kinderwagen.Op al deze zaken stond de doodstraf, dus ze hebben een groot risico gelopen. Al deze vrouwen en mannen hebben belangrijk werk gedaan. Op Internationale Vrouwendag eren wij Hannie Schaft als symbool van het Vrouwenverzet en als strijdster tegen racisme, fascisme en discriminatie.'

Bloemlegging

Op 8 maart is om 11 uur iedereen welkom bij het Hannie Schaft monument op de Westzijde 39 in Zaandam. Gerdi Verbeet zal als voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei spreken.

Er worden bloemen gelegd door burgemeester Jan Hamming, verzets- en vrouwenorganisaties, politieke partijen en leerlingen van de Hannie Schaftschool.

"De stoep bij het monument op de Westzijde staat ieder jaar vol. Het is heel prettig om te organiseren. Er gaat vriendschap uit van de groep die komt. Mensen vinden het fijn om elkaar weer te zien".

Lees het volledige verhaal en andere reportages op www.dezaanseverhalen.nl.