Filmstill uit ‘The Bowl’, Barbara Guldenaar in haar atelier.
Filmstill uit ‘The Bowl’, Barbara Guldenaar in haar atelier. (Foto: Anouk Saint Martin)

Kunstenaar op zoek naar Indische roots

AMSTERDAM/KROMMENIE - Ambacht en Cultureel erfgoed is komende zaterdag het thema van CinemAsia FilmLAB 2019 bij Kriterion in Amsterdam. Tijdens het documentaireprogramma draait om 15.30 uur de korte documentaire 'The Bowl' van regisseur Ingrid Guldenaar over de Zaanse kunstenares Barbara Guldenaar. Ingrid en Barbara groeide op in een gezin met een Nederlandse moeder en een Indische vader. De Indische 'roots' zijn de inspiratiebron geweest voor het maken van de korte film.

De film geeft een inkijkje in Barbara's bestaan. Ze is te zien in haar atelier dat overloopt van creativiteit. Alles in het atelier is met grote zorg gecombineerd en samengesteld: de ontlede wajangpop deelt haar onderdelen met een tekenpopje. Er staan 'naakte' kommen te wachten op poëtische of humoristische tekeningen in glazuurverf. Fietsend tegen de wind in is Barbara te zien op weg naar haar moestuin waar ze inspiratie opdoet. In haar tuin voelt ze zich nauw verbonden met haar Indische wortels. Ze heeft haar liefde voor planten van haar vader geërft.

Het werk van Barbara barst van de Oosterse referenties: zwarte inkt op aquarellen, tekeningen gemaakt met kalligrafiepenselen, Aziatische filosofische elementen in keramiek.Barbara is half Indisch maar heeft het land waar haar vader geboren is nooit bezocht, zal ze die stap nog eens gaan zetten?

CinemAsia gelooft dat filmmakers, producenten, schrijvers, cinematografen en acteurs met een Aziatische achtergrond een rijkdom aan verhalen bezitten die zelden op de Nederlandse schermen te zien zijn. Daarom begeleidt FilmLAB talenten als Ingrid Guldenaar bij zowel het maken van een korte film als het kennismaken met de Nederlandse film-en televisie-industrie om zo een duurzame en bredere representatie van Aziaten in de media te stimuleren.

Kaarten voor de voorstelling zijn te bestellen via www.cinemasia.nl. Adres: Roeterstraat 170 in Amsterdam.