Afbeelding
(Foto: Sarah Vermoolen)

G-atleten verrijking voor Lycurgus

Voorzitter Cees Zijlstra kwam bijna twintig jaar geleden met het idee om bij de Atletiekvereniging Lycurgus een afdeling op te zetten voor atleten met een verstandelijke beperking.

"De G-atleten hebben me veel meer gegeven dan dat het me aan inspanning heeft gekost. Alleen al de dankbaarheid. De G staat voor geestelijk gehandicapt, maar tegenwoordig hebben we het liever over verstandelijk beperkt. Er zijn allerlei gradaties, maar ga er maar vanuit dat onze sporters een intelligentieniveau van rond de 70 procent hebben. Er kan sprake zijn van autisme of het Syndroom van Down. Onze atleten kunnen niet zelfstandig functioneren en wonen of nog thuis of maken deel uit van een begeleid wonentraject.

'Je moest goede trainers hebben die verstand hebben van de doelgroep.'

Ik had een neef en nicht met een verstandelijke beperking. Ik zag dat er vroeger weinig werd gedaan voor deze mensen. In 1999 heb ik daarom informatie ingewonnen bij de atletiekbond NSGK. Ze spraken toen vooral over de valkuilen, want je moest goede trainers hebben die verstand hebben van de doelgroep. Ze hielden me voor dat ik goed moest weten waar ik aan begon, maar ik heb me niet laten weerhouden. Bij een wedstrijd voor gehandicaptensport kwam ik een trainer tegen die de sportopleiding had gevolgd met de richting voor verstandelijk beperkten. Hij is een geweldige man en sindsdien, dus al bijna twintig jaar, de trainer/coach.

Eerste atleten

Via Kees Pels van Odion kwamen de eerste atleten. We hebben er nu 45. Het is een redelijk constante groep. Als ze eenmaal bij ons zijn, dan blijven ze. Dat komt zeker ook door de trainers. We hebben er negen, waarvan sommigen er al van het begin af aan bij zijn. Er is nauwelijks verloop. Belangrijk is dat je de snaar weet te raken, dat is de kunst. Onze trainers hebben dat gevoel. We leren ook heel veel van de G-atleten. Ze zijn zo puur. Soms word je er verlegen van. Als iemand in een wedstrijd valt, stoppen de anderen om hem of haar overeind te helpen en vragen dan hoe het gaat. De andere atleten bij Lycurgus vinden het ook geweldig. Zij moedigen onze G-atleten vaak aan."

Lees het volledige verhaal over de G-atleten en andere verhalen over Zaankanters die zich inzetten voor een ander op www.dezaanseverhalen.nl.