Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Historische bedrijfsvaartuigen

WORMERVEER - Een vloot van veertig historische schepen is op weg naar Alkmaar waar op donderdagmiddag 25 juli de erfgoedmanifestatie Victorie Sail Alkmaar begint. De eerste schepen vertrekken op zaterdag 20 juli vertrokken uit Dordrecht en varen in een soort 'zwaan kleef aan tocht' via Gouda, Uithoorn en Amsterdam naar Zaanstad. Vroeg in de ochtend van 24 juli worden de schepen in Zaandam verwacht voor het schutten door de Wilhelminasluis.

In de loop van de woensdag leggen de schepen aan in Wormerveer aan het Noordeinde, waar overnacht wordt. Donderdagochtend varen ze dan in kleine groepen door naar Alkmaar.

Noordeinde

Deze veertig historische bedrijfsvaartuigen zijn maar een klein deel van de totale vloot die de leden van de vereniging het Historisch Bedrijfsvaartuig van de sloop hebben gered. Kijkt u maar eens op de website van de vereniging (www.lvbhb.nl) onder het kopje schepengalerij. De indrukwekkende vloot wordt zonder subsidie door de eigenaren behouden en bewaard voor een volgende generatie schippers. Loop woensdagmiddag of - avond eens langs het Noordeinde om die schepen te bewonderen.

160 schepen

Wilt u nog meer schepen zien? Kom dan naar Alkmaar. U vindt dan een vloot van zo'n 160 schepen klaar liggen en op een deel daarvan kunt u ook 'binnenkijken'.

Afbeelding