Afbeelding
(Foto: adobestock)

5 x zonnige weetjes

Dat klopt! Zonlicht heeft een positieve invloed op je stemming. Ook de aanmaak van vitamine D zorgt voor een goed humeur. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met een tekort aan vitamine D vaker last hebben van depressiviteit. De zon zorgt een vitamine D voorraad, waardoor je vrolijk blijft.

1.Je wordt vrolijk van zonnen

2. Niet iedereen extra vitamine D

Sommige groepen hebben meer vitamine D nodig dan ze kunnen aanmaken in de huid of binnenkrijgen via de voeding. Die zijn: kinderen onder de 4 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar, mensen met een donkere huid en mensen die gesluierd buiten komen. Ook al komen ze genoeg buiten, deze mensen hebben allemaal extra vitamine D nodig, in ieder geval 10 microgram per dag. Kijk op www.vitamine-info.nl om te testen of jij extra vitamine D nodig hebt.

3. Van te weinig zonlicht word ik ziek

Te weinig zonlicht zorgt dat we te weinig vitamine D in het lichaam hebben. Juist deze anti-infectie vitamine beschermt ons tegen bijvoorbeeld de griep. Veel mensen worden ziek aan het einde van de winter: dat zou best kunnen doordat ze dan door hun vitamine D voorraad heen zijn.

4. Onder de zonnebank maak ik ook vitamine D aan

Ook onder de zonnebank maakt je lichaam vitamine D aan. Is het geen strandweer en wil je toch genieten van de positieve effecten van de zon? Dan is de zonnebank een goed alternatief.

5. Bètacaroteen uit wortelen helpt bij veilig zonnen

In wortels zit bètacaroteen. Er zijn aanwijzingen dat bètacaroteen de huid beschermt tegen verbranden. Er is uitgebreider onderzoek nodig om hier meer over te kunnen zeggen. Voorlopig is het dus niet zeker of een extra worteltje helpt tegen het verbranden, maar een lekker en gezond tussendoortje voor op het strand is het natuurlijk wel!

Bronnen:

www.voedingscentrum.nl

www.kwfkankerbestrijding.nl

www.huidinfo.nl