Loge Anna Palowna
Loge Anna Palowna (Foto: aangeleverd)

Lezing over Spinoza in Loge Anna Paulowna

ZAANDAM - Hoe kom je in contact met de Vrijmetselarij? Heel eenvoudig. Door te bellen met een loge in de buurt. Of bezoek de lezing over Spinoza die woensdagavond 29 mei wordt gehouden door Dr. Jos Scheren in de Zaanse Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna.

Iedere woensdagavond komen de vrijmetselaars van Loge Anna Paulowna bijeen aan de Stationsstraat 61 in Zaandam (op loopafstand van het NS-station). Spinozakenner Dr. Jos Scheren geeft 29 mei een lezing over Spinoza, de grote zeventiende-eeuwse Nederlandse filosoof, met als titel 'Over geloof en vrijheid'. Deze avond is bovendien vrij toegankelijk voor bezoekers die meer willen weten over Spinoza en/of over de Vrijmetselarij.

Berucht

Na een korte inleiding over de Vrijmetselarij zal de heer Scheren spreken over het Theologisch-Politiek Tractaat (1670). In deze tekst, die Spinoza tegelijkertijd beroemd en berucht maakte, legt de filosoof uit wat voor hem geloof en vrijheid betekenen. Misschien betekenen ze wel iets anders dan wat er veelal van wordt gemaakt. Zo is de tekst zeker niet anti-godsdienstig en evenmin lijkt het erop dat Spinoza zonder meer pleit voor de scheiding van kerk en staat. Scheren gaat in op de vraag of Spinoza wel aan de wieg staat van de (radicale) Verlichting, zoals velen menen. Na een korte pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan de spreker. De aanwezige vrijmetselaren kunnen vragen beantwoorden over de zogeheten 'Koninklijke Kunst' . Een rondleiding door het historische logegebouw behoort tevens tot de mogelijkheden. De avond verloopt volgens de gebruikelijke werkwijze van de vrijmetselaren.

Meer info

Locatie: Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna. Aanvang: 20:00 uur. Zaal open: 19:30 uur. Toegang: gratis. Loge Anna Paulowna, Stationsstraat 61.