Afbeelding
(Foto: aangeleverd )

De Zegen des Vrouwenkiesrechts

ZAANDAM - Het Gemeentearchief Zaanstad (GAZ) blikt samen met drie vrouwelijke Zaanse wethouders en diverse sprekers terug op 100 jaar vrouwenkiesrecht in de Zaanstreek. Het GAZ opent hiermee de Maand van de Geschiedenis. Het thema Zij/Hij wordt met deze studiemiddag direct in de spotlights gezet.

De Zaanse wethouders Natasja Groothuismink, Songül Mutluer en Rita Noordzij gaan met elkaar en met Juliette Berkhout (Vrij Nederland, Saar Magazine) in gesprek over hun motivatie om in de politiek te gaan en of er momenten waren waarop het vrouw zijn een rol speelde in hun carrière of het politieke debat.

'Ik zie de maatschappij haar ongeluk tegemoet gaan' schreef in 1914 een lezeres van het Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad in een ingezonden brief over het vrouwenkiesrecht. De pioniers die streden voor het recht om te stemmen, moesten veel weerstand en vooroordelen overwinnen. Hoe zij dit deden? Daarover spreekt Renate Sun-Louw, die in het archief onderzoek deed naar bijzondere teksten over de Zaanse vrouwenkiesrechtstrijd.

'De slagboom is gevallen, we staan niet meer als kinderen of onmondigen achter, we staan als fiere vrije vrouwen naast den man' sprak Wilhelmina Hofman-Poot in haar openingstoespraak voor de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Oostzaan had de primeur: zij was daar namelijk de eerste vrouwelijke wethouder van Nederland.

Els Veenis-Kaak kijkt met enkele oud-leden terug op de activiteiten van het Raadsbreed Vrouwen Overleg (R.V.O.) dat in 1983 werd opgericht. Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij een borrel en kunnen de aanwezigen hun eigen verhaal vertellen aan de medewerkers van de Verhalenbank van het Zaans Museum. De studiemiddag vindt plaats op 4 oktober, locatie het Stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam en duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Graag aanmelden via het gemeentearchief Zaanstad. Deelname is gratis.

Afbeelding
Afbeelding