Yoga, goed voor body en mind.
Yoga, goed voor body en mind. (Foto: lev dolgachov)

Yoga, goed voor body en mind

ZAANSTREEK - Als je aan yoga denkt heb je misschien in gedachten een jonge vrouw die in een prachtige en ingewikkelde houding gefotografeerd is. Klopt dit met wat yoga werkelijk is?

Nee, buiten dat het vast een mooie afbeelding is heeft dit niet met de werkelijkheid te maken. Yoga is voor iedereen; jong en oud, man en vrouw, voor soepele mensen om meer kracht op te bouwen en voor stijve mensen om soepeler en sterker te worden.

De yogahoudingen worden gekoppeld aan ademhaling en aan heel veel aandacht die naar binnen gericht wordt in het lichaam. Contact maken met "jezelf". Het effect hiervan is dat je bewuster wordt van je lichaam en je geest, die een directe verbinding hebben. Dankzij de oefeningen wordt er meer balans aangebracht en dat geeft een heerlijk gevoel. Veel mensen slaper dieper en rustiger na de yogales, hoofdpijnklachten verminderen als er regelmatig lessen gevolgd worden en yoga helpt ook om rugklachten te voorkomen of genezing te ondersteunen. Uiteraard is het geen tovermiddel, ga bij het constateren van aanhoudende klachten naar de huisarts voor advies. Steeds vaker adviseren artsen yoga om meer ontspannen en bewuster in het leven te staan. Want dat bevordert weer de gezondheid.

Bij yoga ligt het accent op de fysieke én de mentale kant. Immers, als je gedachten chaotisch en onrustig zijn voel je dat terug in je lichaam.

Bij yoga wordt er geoefend aan twee kanten; leren om je gedachten rustiger te maken en het lichaam te ontspannen. Zo wordt yoga een heerlijk moment voor body en mind!