Afbeelding
Trots laat Bert twee zelfgemaakte hengels zien. (Foto: Dirk Karten)

'Een hengel is zo persoonlijk als een auto'

ASSENDELFT – "Kijk, dit is waar ik nu wat mee experimenteer: het verwerken van een 'burl' (een uitstulping van een boom) en diverse kleuren epoxihars in het handvat. Dit is puur ter verfraaiing want hoe mooi je een het ook maakt, functionaliteit staat altijd voorop", stelt Bert Bieshaar. De inwoner uit Assendelft is één van de handjevol specialisten in Nederland die zelf hengels bouwt. Al zo'n veertig jaar bouwt hij puur als hobby 'de ultieme hengel om de vis van je leven te vangen'.

Een tekening van een visser op het naambordje aan de voordeur en vele foto's aan de muur waarop Bert zijn vangsten toont maken het overduidelijk: hier woont een sportvisser in hart en nieren. "Ja, wat een 'kadaver' he?" steekt Bert van wal bij de foto waarop het bewijs staat dat hij een immense karper heeft gevangen.

"De boerenkarper in de Zaanstreek was legendarisch als sterkste vis die je kon vangen. Nu is dit de meerval. In 1997 werd door René Suvaal in de Maas een meerval van 1.84 m en 50 kilo gevangen."

Juiste materiaal

Om van trots naar serieus om te schakelen zegt hij gelijk er achteraan: "Als je dit soort vissen wilt vangen én ze weer gezond terug wilt zetten, moet je wel het juiste materiaal gebruiken. Eerste verplichting als sportvisser is dat de vis weer gezond wordt teruggezet in z'n element. Jij neemt de verantwoordelijkheid over het dier. Met te licht materiaal haal je zulke grote jongens wellicht wel binnen, maar de strijd duurt dan te lang en kan teveel van de vis vragen."

(vervolg op pagina 3)

Afbeelding