Afbeelding
'A monument to what?: kunstwerk in het HEM. (Foto: Cassander Eeeftinck Schattenkerk)

Gratis kijkje in geschiedenis Hembrugterrein

ZAANDAM - Componist en muzikant Nicolás Jaar deed de afgelopen maanden, samen met zijn Shock Forest Group, onderzoek naar de monumentale plek waarop cultuurcentrum Het HEM gevestigd is. Het resultaat is een tentoonstelling vol bijzondere Zaanse verhalen. Opdat deze verhalen niet verloren gaan, biedt Het HEM alle bewoners van Zaanstad op 14 december gratis toegang tot de tentoonstelling.

De historie is voor vele Zaankanters bekend: het Hembrugterrein werd eind 19e eeuw in gebruik genomen voor de fabricage van wapens en munitie. Na sluiting kwam het terrein jarenlang leeg te staan. In 2014 vestigden nieuwe organisaties zich op het terrein en in juni 2019 volgde Het HEM. Deze ontwikkeling vormde het startpunt van Nicolás Jaars residentie en samen met de Shock Forest Group begon hij aan een onderzoek.

De samengestelde groep van architecten, cartografen, linguïsten, codeerders, geluidmakers, biologen, ontwerpers en ingenieurs dook in gemeentearchieven, voerde verschillende experimenten uit en ging in gesprek met bezoekers, experts en oud-werknemers van Eurometaal.

Het HEM, Nicolás Jaar en de Shock Forest Group nodigen alle bewoners in de omgeving uit op 14 december voor een dag vol kunst, muziek en eten. Het programma begint om 12.00 uur en duurt tot middernacht.