Het 'Aquarium' van de Lagedijk.
Het 'Aquarium' van de Lagedijk. (Foto: Google StreetView)

Actie tegen hoogbouw op plek 'Aquarium'

ZAANDIJK - Bewoners van Oud-Zaandijk willen voorkomen dat het beschermde dorpsgezicht de Gortershoek wordt aangetast door de bouw van een grootschalig appartementencomplex op het terrein van voorheen Koning & Boeke en later notariskantoor Moesker.

Een Amsterdamse projectontwikkelaar wil het perceel Lagedijk 31 slopen om er nieuwbouw in 'historiserende stijl' te realiseren, aldus de omwonenden. Die hebben zich verenigd in de Stichting Cultuurhistorische Belangen Lagedijk.

De projectontwikkelaar zegt dat het om jongerenhuisvesting en levensloop-bestendige woningen gaat. De omwonenden stellen dat zij geen tegenstanders zijn van de sloop van wat wel in de volksmond 'Het Aquarium' van de Lagedijk wordt genoemd. Het gaat om een glazen kantoorruimte die in de jaren '60 van de vorige eeuw modern werd genoemd.

De boosheid en verontwaardiging van de bewoners richt zich vooral tegen de gemeente Zaanstad. Die dreigt akkoord te gaan met de bouw van een complex tegenover de rijksmonumenten het Honig Breethuis en Weefhuis. "Daarmee handelt de gemeente volledig in strijd met haar eigen beleid en regelgeving omdat het bouwplan afwijkt van veel voorwaarden die gelden in het bestemmingsplan van het beschermd dorpsgezicht", aldus de stichting. "Zo wil de projectontwikkelaar een pand van elf meter hoog realiseren. Ook wordt er geen rekening gehouden met het dorpskarakter en historische padenstructuur."

Rolkoffers over Lagedijk?

De boosheid van de bewoners is voelbaar in de reactie richting gemeente. "Die heeft recentelijk nog het bestemmingsplan voor de Gortershoek en de Zaanse Schans vastgesteld en dreigt nu, onder het mom van woningschaarste, akkoord te gaan met de plannen die regelrecht in strijd zijn met dit bestemmingsplan. Door nieuwbouw was juist nu de kans aanwezig om dit deel van de Lagedijk en het Weefhuispad weer (enigszins) in schaal en karakter te herstellen."

De omwonenden twijfelen bovendien of met de bouw werkelijk iets van de woningnood wordt opgelost. De zeer kleine appartementen zijn wel geschikt als Airbnb-adres. "De Gortershoek is een woonbuurt, die door steeds meer toeristen gewaardeerd wordt. Het moet geen tweede Amsterdam-centrum worden waar dag en nacht rolkoffers het straatbeeld bepalenen toeristen zich nauwelijks bekommeren om de lokale bevolking."

Knalroze affiches

De bewoners van de Lagedijk zijn voor nieuwbouw op de locatie van Lagedijk 31 en willen graag meedenken over een passende invulling van het perceel. Om de daad bij het woord te voegen zijn achter de ramen van bijna alle panden aan de Lagedijk knalroze affiches te zien met 'Nee, geen grootschalig appartementencomplex in beschermd dorpsgezicht Zaandijk', waarin schaalgetrouw is aangegeven hoe de bouwplannen zich verhouden tot de huidige bebouwing.

Geen rolkofferinvasie op de Lagedijk...