Afbeelding
Het echtpaar Bos-Van Loon krijgt uit handen van burgemeester Peter Tange hun trouwakte. (Foto: Dirk Karten)

'Iedereen in Wormer kent Ben en Gré'

WORMER – "Praten. Er niet mee rond blijven lopen maar uitpraten. Dan los je dingen op. We hebben nooit ruzie gehad", stelt Ben Bos (82) als we hem vragen naar het geheim van 60 jaar huwelijk met Gré van Loon (80). Waarbij laatstgenoemde schalks toevoegt "en horen, zien en zwijgen." Het diamanten echtpaar werd maandag 16 december in het zonnetje gezet door burgemeester Peter Tange van Wormerland.

Het echtpaar Bos-Van Loon was verrast toen ze uit handen van de burgemeester de ingelijste originele trouwacte kregen. De zwierige letters lieten het duidelijk zien: op 12 december 1959 gaven ze elkaar het jawoord.

rNu zestig jaar verder blikken ze tevreden terug op een mensenleven lang samen zijn. En samen werken! Want als uitbaters van het befaamde Café Ben en Gré maakte vrijwel iedereen in Wormer kennis met het echtpaar. "Van discoavond tot trouwerij: iedereen kwam bij ons over de vloer", stelt Ben.

'Mooi vrouwtje'

Als twintiger veroverde de geboren Groninger tijdens zijn diensttijd het hart van Gré. "Ik was gelegerd in de militaire kazerne De Wittenberg in Garderen. Tijdens een feest in het plaatselijk café zag ik Gré en dacht 'dat is een mooi vrouwtje!", glundert Ben.

Diamanten echtpaar in het zonnetje gezet

Gré was als inwoonster uit Krommenie in het naastgelegen Stroe op vakantie. Zo had echter nooit gedacht dat Ben daad bij woord voegde en haar de volgende dag opzocht op haar vakantieadres. Het begin van een mensenleven lang liefde. Maar ook samen hard werken.

Landzicht

Na eerst gewoond te hebben in de Knollendammerstraat in Wormer werd verhuisd naar Krommenie. Ben had als horecaman in hart en nieren zijn zinnen gezet op een eigen zaak. En met name zaal Landzicht (nu het Wapen van Wormer). Toen hij de kans kreeg om te kopen, werd de naam in 1967 omgedoopt tot Café Ben en Gré. Daarmee werd het echtpaar wereldberoemd in Wormer (en omstreken). Want: 'Iedereen kent Ben en Gré' stelt ook burgemeester Tange.

Doorbuffelen

In de knusse woonkamer in Zorgcirkel Torenerf werden samen mooie herinneringen opgehaald. Ook door dochter Mieke die als kind soms in haar pyjama het café binnen sloop. Verhalen van doorbuffelen om buffetten voor 250 man te maken tot sponsoring van 'FC Ben en Gré', hun eigen zaalvoetbalteam.

Sport is nog altijd dé grote passie van het echtpaar. "We zijn sportfanaten", stelt het diamanten echtpaar tevreden terugblikkend op hun leven. "Ik hoop dat u nog lang zo van elkaar samen mag genieten, het is u van harte gegund", wenst burgemeester Tange het echtpaar toe.

Zodra de andere dochter Sylvia - die in Noorwegen woont - in Wormer is, ligt er nog een gezellig etentje in het verschiet.

Afbeelding