Koger John Heimensem in zijn werkkamer bij de grote 3D-printer.
Koger John Heimensem in zijn werkkamer bij de grote 3D-printer. (Foto: Dirk Karten)

'Ze noemen me de spoor 3D-printman'

ZAANDAM - "Het schaalmodel van het station Zaandam uit 1920 staat niet op de expositie want hij is te groot voor de vitrine", glimlacht John Heimensem. Wel staan er andere Zaanse stationsgebouwen van de 3D-print specialist uit Koog aan de Zaan op de tentoonstelling 150 jaar spoor in De Zaanstreek. Vanaf 27 november te zien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis Zaanstad.

Drie jaar geleden begon John zijn uniek dienstverlening: spoorgebouwen van weleer tot in detail namaken via 3D techniek. Inmiddels staan er drie printers in zijn werkkamer. Want de techniek staat niet stil. "Mensen weten me wel te vinden, maar het blijft een niche in de markt", zegt hij met kenmerkende Zaanse nuchterheid.

Het NS-station van Zaandam uit 1920, een seinhuis uit Abcoude of een watertoren in Bergen op Zoom: niets is beroeps-printer in 3D John Heimensen te veel. "Kijk, hier heb ik het oude station van Zaandam als CAD-tekening. Je loopt zo virtueel door het station. Hier heb je de de wachtkamers eerste en tweede klasse. Zo sta je op het perron."

Begin

Zijn bedrijf begon interesse in digitale treinen van zijn zoon. "Op een dag vroeg hij aan mij om het oude station Koog-Zaandijk na te maken. Dat deed ik. Dit was het begin van vele andere 3D prints", licht hij toe. Door zijn brede netwerk heeft hij een groot archief van spoorweggebouwen van weleer. Alle ontwerpen vanaf 1860 die hij heeft, kan John omzetten in 3D op schaal. "Ik hebt contacten over de hele wereld. Veel vragen voor 3D gebouwen krijg ik uit het Spoorwegmuseum. Daar noemen ze me de spoor 3D-printman", zegt John.

(Vervolg op pagina 5)

Zo zag het NS station Zaandam eruit in 1920.
Station Zaandam uit 1920 (onder) geprint in 3D.
Het NS station van Zaandam uit 1920 in 3D.