Het NS station Zaandam uit 1920 in 3D geprint.
Het NS station Zaandam uit 1920 in 3D geprint. (Foto: Dirk Karten)

3D-gebouwen in expositie 150 jaar Zaanspoor

(Vervolg voorpagina)

"Zo krijg ik een opdracht voor een Hollandse ophaalbrug door iemand in Moskou, dan komt er een mailtje uit Amerika met een opdracht een ander gebouw in 3D te printen."

John gaat niet voor seriematige productie (1000 stuks of meer). Unieke gebouwen in 3D is en blijft de doelstelling. Daarbij wordt tot in het kleinste detail realisme nagestreefd. In principe krijgt de klant het gebouw in losse onderdelen. Desgewenst in elkaar gezet.

Zetmeelverbindingen

"Alle modellen worden duurzaam geprint van een zetmeelverbindingen (PLA) en zijn uniek. Zoals miniatuurtreinbouwer Märklin gelimiteerde versies uitgeeft van bepaalde locomotieven, zo doet 3dscaleworks dit met gebouwen. De waarde wordt bepaald door de weergave van een herinnering en het zorgvuldig bouwen van dit schaalmodel".

In het kader van 150 jaar Zaanspoor krijgen kopers van een schaalmodel tot oktober 2020 het boek van auteur Jan van der Male over 150 jaar railvervoer in de Zaanstreek (ter waarde van €19,95 plus een kopie van het originele bestek), cadeau. Zie verder. https://3dscaleworks.nl/

Zaanlijn

De Zaanlijn is niet meer weg te denken uit de streek, maar er moest heel wat gebeuren voordat in 1869 de eerste trein de Zaanstreek binnen reed. Wanneer werden de eerste plannen gelanceerd? Wat was de motivatie? Waarom kwam de spoorlijn te liggen zoals die ligt en lag de rails altijd al op dezelfde plek? Veel Zaankanters verwachtten dat de komst van de trein goed zou zijn voor de handel en welvaart. Is dat werkelijkheid geworden? En was iedereen even blij met de komst van een spoorlijn?

Voor deze tentoonstelling selecteerde het Gemeentearchief onder meer spoorwegkaarten, foto's, officiële brieven en een dagboekfragment van metselaar Lambertus van Calcar uit de eigen collectie. Deze worden aangevuld met diverse objecten. Zoals schaalmodellen van stationsgebouwen en treinen die op dit traject reden.

Tijdreis 150 jaar

In een tijdreis van 150 jaar wordt in de tentoonstelling het spoor van de Zaanlijn gevolgd. De stations, halte Hembrug en af en toe een zijspoor. Woensdag 27 november is om 16.15 uur de officiële opening door wethouder Rita Noordzij met een introductie door geschiedenisdocent/treinenkenner Arjen van Ginkel. Gemeentearchivaris Frans Hoving heet de belangstellenden welkom.

Openingstijden

De expositie is tijdens de openingstijden van het stadhuis tot en met vrijdag 7 februari 2020 te zien. Openingstijden: maandag van 08.30 uur tot 17.00 uur, dinsdag van 08.30 uur tot 20.00 uur, woensdag van 08.30 uur tot 17.00 uur, donderdag van 08.30 uur tot 20.00 uur, vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur.